Veronai buszbaleset: a magyar bíróság nem adja ki Olaszországnak a sofőrt

baleset
2022 november 16., 13:58
comments 8

A Fővárosi Törvényszék megtagadta az európai elfogatóparancs végrehajtását, és nem adja ki az olasz hatóságoknak a veronai buszbaleset miatt elítélt magyar sofőrt - írja közleményben a bíróság. A törvényszék ugyanakkor 2022. december 16-ig elrendelte a férfi ideiglenes végrehajtási letartóztatását.

A Velencei Fellebbviteli Bíróság 2022. január 11-én jogerősen szabadságvesztésre ítélte a sofőrt, aki 2017 január 20-án elaludt a volán mögött, amikor 55 utassal az autóbuszban az autópályán vezetett. A balesetben 18 ember életét vesztette, a magyar sofőrt pedig közúti emberölés bűncselekmény miatt 6 év börtönbüntetésre ítélték, amit Olaszországban kellene letöltenie. Miután nem jelent meg az olasz börtönben, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Egy olasz tűzoltó oltja a busz maradványait a baleset után
photo_camera Egy olasz tűzoltó oltja a busz maradványait a baleset után

A férfi viszont kérvényezte, hogy büntetését Magyarországon tölthesse le, ezért a Fővárosi Törvényszéken nem egyezett bele abba, hogy átadják az olasz hatóságoknak. A törvényszék ebbe bele is egyezett, megtagadva ezzel az elfogató parancsot, de a férfi ideiglenes őrizetbevételét is elrendelte, mert félő, hogy a férfi "kivonná magát a további eljárások alól". Közben pedig az Igazságügyi Minisztériumon keresztül felkeresi az olasz igazságügyi hatóságot, és kezdeményezi a büntetés átvételét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.