8658 év börtönre ítélték a tévés szektavezért Törökországban

bűnügy
2022 november 17., 12:49
comments 2

Adnan Oktar tévés szektavezért az isztambuli legfelsőbb büntetőbíróság a perújítási eljárás során bűnösnek találta többek közt szexuális visszaélés és szabadságtól való megfosztás miatt, és 8658 év börtönre ítélték. Tíz társára ugyanilyen hosszú büntetést róttak ki.

photo_camera Adnan Oktart a bíróságra viszik 2018-ban Fotó: ISA TERLI/Anadolu Agency via AFP

A férfi tévéműsorában kevés ruhába öltözött fiatal nőkkel vette magát körül, akiket cicuskáknak nevezett, közben pedig kreacionista és konzervatív eszmékről prédikált. A 66 éves férfit és több száz követőjét 2018-ban tartóztatták le, miután a villájában tartott rendőrségi razzia során kiderült, hogy bűnszervezetet vezetett egy iszlám szekta álcája alatt. Ennek részeként nemzetközi evolúcióellenes kampányokat folytatott különböző kiadókon és médiumokon keresztül. Online tévécsatornáját, az A9 TV-t is bezárták.

A férfit 2021-ben már elítélték tíz különböző vádpontban, egyebek mellett bűnszervezet vezetése, politikai és katonai kémkedés, kiskorúak szexuális bántalmazása, nemi erőszak és zsarolás miatt. A vádak között szerepelt a Fethullah Gülen amerikai muzulmán tudós által vezetett hálózat segítése is, akit Törökország a 2016-os sikertelen puccskísérlet kitervelésével vádol. Oktar akkor 1075 évet kapott, de egy fellebbviteli bíróság megsemmisítette az ítéletet. (Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt