Hatezer foglyot engednek szabadon Mianmarban, köztük a volt brit nagykövetet és egy japán filmrendezőt

külföld
2022 november 17., 07:06

Vicky Bowman volt diplomatát és Toru Kubotát még az év elején börtönözték be. A mianmari katonai junta közölte, hogy a foglyokat a mianmari nemzeti ünnep alkalmából engedik szabadon. A hadsereg a 2021-es hatalomátvétel óta több mint 16 ezer embert tartóztatott le.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Bowman 2002 és 2006 között az Egyesült Királyság mianmari nagyköveteként dolgozott, és letartóztatása idején a Yangonban működő Myanmar Centre for Responsible Business nevű szervezetet vezette. Férjét, Htein Lint szintén foglyul ejtették. Akkor vették őket őrizetbe, amikor visszatértek a Shan államban lévő otthonukból. A katonai hatóságok azzal vádolták őket, hogy nem jelentették be, hogy más címen élnek.

„A puccs óta bebörtönzött több ezer ember nem követett el semmi rosszat, eleve nem lett volna szabad bebörtönözni őket” Tim O'Connor, az Amnesty International ausztráliai hatásvizsgálati igazgatója szerint, aki azt mondta, nem engedhetjük, hogy a mostani szabadon bocsátások „elvonják a figyelmet a mianmari hadsereg brutális tevékenységétől”.

A 26 éves Toru Kubotát júliusban tartóztatták le egy kormányellenes tüntetés közelében Yangonban. Őt felbujtás és a hírközlési törvény megsértése miatt tíz év börtönbüntetésre ítélték. Egy dokumentumfilmet forgatott. A Riporterek Határok Nélkül szerint Mianmarban legalább 68 újságírót vettek őrizetbe.

De szabadon engedik az ausztrál Sean Turnelt is, aki a volt ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Csí tanácsadója volt. Aung Szan Szú Csít megbuktatása óta már több mint húsz év börtönbüntetésre ítélték különböző vádak miatt.

Mianmarban 2021 februárjában a hadsereg puccsal vette át a hatalmat. A választáson győztes Aung Szan Szú Csít és további több tízezer ellenzéki politikust vagy másként gondolkodót bebörtönöztek, fizikai erőszakot alkalmazva. Az ENSZ emberiesség ellen elkövetett bűntettnek nyilvánította a katonai junta által elkövetett cselekményeket, és szankciókat léptetett életbe Mianmar ellen.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.