Már dobogós a magyar infláció Európában

gazdaság
2022 november 17., 13:45
comments 8

Az Eurostat friss adatai alapján írja a hvg.hu, hogy az októberi adatok szerint az Európai Unió inflációja a szeptemberi 10,9 százalékosról 11,5 százalékra nőtt. Az eurózóna inflációja 9,9 százalékról 10,6 százalékra nőtt, de az igazán súlyos adatok az eurózónán kívül vannak: Magyarországon immár a harmadik legmagasabb az infláció, csak Litvánia és Észtország van előttünk ezen a téren.

A magyar infláció ugyanis 21,9 százalék volt októberben, aminél csak a 22,1 százalékos litván, illetve a 22,5 százalékos észt adat rosszabb. Egy hónappal ezelőtt a lettek voltak még a harmadikok, de ott a még mindig jelentős 21,7 százalékosra mérséklődött az éves pénzromlás üteme a múlt hónapban.

A lap megjegyzi, hogy mind a litvánok, mind az észtek esetében javultak az adatok az előző hónaphoz képest, és egyedül a korábbi negyedik helyről a harmadikra feljövő Magyarország esetében romlott tovább a helyzet.

A cikk kitér arra is, hogy regionális szempontból is rettenetesen teljesít a magyar gazdaság, kiugró a magyar infláció a környező országok adataihoz képest. A szeptemberi-októberi adatok így alakultak a környéken:

  • Csehország: 17,8 százalék -> 15,5 százalék
  • Lengyelország: 15,7 százalék -> 16,4 százalék
  • Szlovákia: 13,6 százalék -> 14,5 százalék
  • Románia: 13,4 százalék -> 13,5 százalék

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt