Súlyos dolgot kérünk a nőktől, amikor azt kérjük, hogy beszéljenek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak FILM
november 17., 19:21
comments 1
  • Jodi Kantor és Megan Twohey újságírók körülbelül egy éven át kutatták fel a Harvey Weinstein hollywoodi producerhez és cégeihez, a Miramaxhoz és a Weinstein Companyhez köthető szexuális visszaéléseket - harminc évre visszamenőleg. A cikkükből először könyv, most film készült.
  • Elmentünk megnézni az „Azt mondta”-t, Zoe Kazannal és Carey Mulligannel a főszerepben, ami valójában a legkevésbé szól Weinsteinről. A producer nem jelenik meg a filmben, és Maria Schrader rendező úgy döntött, erőszakot sem fog ábrázolni.
  • A nyilatkozatok nagy része viszont igazi, és magát játssza benne többek közt Ashley Judd, Weinstein egyik leghíresebb áldozata is.
  • A riportok ereje abban rejlett, hogy megmutatta, elég csak az igazságot írni, bármilyen jelentéktelennek is tűnhet az egyesek szemében. Az „Azt mondta” is visszafogott film, és nem akar többnek látszani annál, ami.

„De tettél feljelentést?”

A szexuális zaklatásoknak csak kis részéből lesz bírósági ügy- kezdi a film. Ez így volt a #Metoo mozgalom előtt is, így van most is, és sokak szerint a #Metoo üzenetét is ezért volt nehéz keresztülvinni a társadalom egy részén. Az áldozatok jellemzően nem tesznek feljelentést, mert maguk sem ismerik fel, hogy szexuális zaklatás áldozatai lettek, mert azt hiszik, ez a munkájuk velejárója, mert szégyellik magukat, vagy mert tudják: úgysem győzhetnek. Az „Azt mondta” kapcsán az jut eszünkbe, hogy

jó lenne, ha végre megértenénk, hogy a szexuális zaklatás nem a szexről, hanem a hatalomról szól.Mert ha az erőszakot szexnek, nem pedig hatalmi visszaélésnek tekintjük, akkor olyan tabukat gyártunk, ami miatt még nehezebb lesz beszélni róla. Mintha önmagában nem lenne elég tragikus és megalázó szexuális zaklatás áldozatának lenni.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt