Hiába adna zöld utat az Európai Bizottság, Ausztria ellenzi Románia, Bulgária és Horvátország Schengen-tagságát

külföld
2022 november 18., 18:14
comments 5

Az osztrák kormány megerősítette: ellenzi Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez. Mindez néhány nappal azután derült ki, hogy az Európai Bizottság azzal érvelt, a három ország bőven megfelel az új tagok felvételére vonatkozó kritériumoknak.

Pintér Sándor és Gerhard Karner osztrák belügyminiszter
photo_camera Pintér Sándor és Gerhard Karner osztrák belügyminiszter Fotó: ROBERT JAEGER/AFP

A schengeni csatlakozásra vonatkozó hivatalos javaslatok már jó ideje – Románia és Bulgária esetében tizenegy éve – az EU asztalán vannak. Egyes országoknak azonban voltak fenntartásaik, amik lelassították a már utolsó fázisában lévő folyamatot.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a Kurier című napilapnak azt mondta, „alkalmatlannak” tartja Schengen megnyitását új partnerek előtt egy olyan időszakban, amikor „a külső határok rendszere nem működik”. Ausztria fogadja az Európába az úgynevezett balkáni útvonalon keresztül érkező migráció egy részét.

Bulgária, Románia és Horvátország esetleges csatlakozásáról az uniós belügyminiszterek december 8-ai ülésén szavaznak. Ylva Johanson európai belügyi biztos a héten azt mondta, „itt az ideje, hogy befogadjuk őket.” Az Európai Parlament is támogatta a lépést.

A miniszterek Bulgária és Románia belépését egyetlen határozatban, Horvátországét pedig külön fogják megvizsgálni. Ehhez az összes európai kormány egyhangú támogatására van szükség, így az eredmény bizonytalan, tekintettel a Hollandia által is évek óta hangoztatott aggályokra. (news360)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.