Káoszba fulladt a foci-vébé az első sípszó előtt: Katar váratlanul betiltotta a sört

foci
2022 november 18., 11:11
comments 67

A New York Times friss, exkluzív értesülése szerint a katari hatóságok az utolsó pillanatban megtiltották a sörárusítást a foci-vébé stadionjaiban és azok közvetlen környékén. A hírt egy vébészervező azzal erősítette meg a lapnak, hogy a hivatalos bejelentéssel megvárják a katari hatóságok készülő közleményét, amit valamikor péntek délután terveznek kiadni.

Hogy az átlagszurkolók még dühösebbek legyenek, a Times tudomása szerint a stadionok VIP-lelátóin és sky boxaiban továbbra is mérhetnek majd sört.

A szurkoláshoz a nem muszlim országokban elválaszthatatlanul hozzátartozó sörivás a vébérendezés odaítélése óta forró téma. Katar konzervatív muszlim ország, ahol az alkohol árusítása nincs ugyan betiltva, de erősen korlátozzák. A gyakorlatban szállodák bárjaiban lehet hozzájutni, szándékosan csillagászati áron.

A vébé és a FIFA legkomolyabb szponzorai között ugyanakkor sörgyárak is vannak, az amerikai Budweiser például 75 millió dollárral támogatja az eseményt.

Mostanáig arról volt szó, hogy a 8 vébé-stadion környékén a szponzor piros sörsátrai fognak állni, miközben az arénák büféiben is kapható lesz sör.

De ahogy közeledett a nyitómeccs, és a résztvevők elkezdtek szállingózni Katarba, a helyi hatóságok érezhetően egyre jobban befeszültek a témában.

A katari szervezők még a múlt héten is azzal nyugtattak mindenkit, hogy a sörárusító pontok száma és a sörárusítás engedélyezett idősávja kőbe vannak vésve, az egyetlen el nem döntött kérdés már csak az, hogy pontosan hol is helyezkedjenek el ezek a pontok. Ők nem titkoltan azért lobbiztak, hogy minél kevésbé szem előtt lévő helyeken álljanak a sátrak.

A FIFA hivatalos vébé-brosúrája szerint "a jegytulajdonok a stadion területén a meccs előtt legalább három és lefújás után legalább még egy órán át hozzájutnak a Budweiser és Budweiser Zero sörhöz és a Coca-Cola termékeihez".

Vagyis a nézők, ha nem is emiatt, de ennek tudatában vettek jegyet, a szponzor pedig erre adott támogatást. Ehhez képest most a hivatalos vendégek díszpáholyait kivéve csak alkoholmentes italokat lehet majd helyben kapni.

Úgy tűnik tehát, hogy még el sem kezdődött a vébé, de a FIFA-nak már a legalapvetőbb döntésekre sincs ráhatása, ami izgalmas világbajnokságot vetít elő. A világsajtó egységes reakciója az, hogy nem azzal van baj önmagában, hogy nem lehet majd alkoholt inni, hanem azzal, hogy Katar egy fixen letárgyalt témában farolt ki az utolsó pillanatban a megállapodásból. Az a Katar, amely például esküdözött, hogy melegellenes törvényei ellenére várja a meleg szurkolókat is. De ezek után az még izgalmasabb kérdés, hogy mi lesz a reakció, ha valamelyik játékos mondjuk emberi jogi témákban kritizálja a rezsimet, amely a saját polgárait ilyesmiért simán bebörtönzi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.