Orbán: A szankciós politika 4000 milliárd forintos hiányt jelent a magyar gazdaságban

POLITIKA
november 18., 9:38
comments 57

Újabb kirohanást intézett a szankciók ellen Orbán Viktor. Miután a péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök arról beszélt, hogy a "szankciós politika egy lépés a háború a felé," illetve, hogy a szankciók miatt "lépésről-lépésre csúszunk bele a háborúba, bár még nem lőnek ránk," a Magyar Állandó Értekezleten mondott beszédében már számszerűsítette is az ország kárát. Az MTI beszámolója szerint Orbán kijelentette:

„A szankciós politika nem elvi kérdés, emiatt ugyanis az energiaárak az egekbe szöktek, ez pedig évente 10 milliárd eurós hiányt jelent a magyar gazdaságban.”

Szerinte ebből 6 milliárd eurót a gazdaságnak kell "lenyelnie", míg 4 milliárd, vagyis mintegy 1600 milliárd forintos teher a költségvetésen marad. Hozzátette: ez az az összeg, amit az ország nem tud társadalmi célokra, például béremelésekre vagy adócsökkentésre fordítani.

„Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében,”

jelentette ki. Azt javasolja, hogy az uniós tagállamok nézzék meg, hogy Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni, azt arányosan, fair módon osszák el egymás között. Szerinte ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében. Úgy látja, az általa vázolt támogatás nem sérti alapvetően a magyar nemzeti érdekeket, "bár az összeg hiányozni fog a magyar költségvetésből."

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

„Ma több barátunk és több szövetségesünk van a nemzetközi térben, mint korábban volt,”

tért ki beszédében. Orbán szerint Magyarországon nemzeti keresztény kormány van, és van jelentősége annak, hogy a potenciális partnerországokban milyen típusú kormányzatok működnek, mivel ez meghatározza az együttműködés lehetőségét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt