Több mint 10 hadifogoly kivégzésével vádolják az oroszok az ukránokat

háború
november 18., 21:15
comments 31

Az orosz védelmi minisztérium azzal vádolja az ukrán hadsereget, hogy több mint 10 orosz hadifoglyot végzett ki egy akció során. Bizonyítékként egy interneten terjedő videóra hivatkoznak, amit egyelőre a Reuters sem tudott hitelesíteni. A felvételen az látható, ahogy orosz egyenruhát videlő katonák fekszenek a földön, miután megadták magukat néhány sárgat szalagot viselő fegyveresnek. Ekkor lövéseket lehet hallani, és a videó megszakad. Szintén terjed egy légi felvétel is, amin egy hasonló helyszínen vérbefagyott katonák fekszenek halomban. Egyelőre nem világos, hogy kik és mikor készítették a felvételeket. Az orosz emberi jogi bizottság szerint a videók a luhanszki Makijivkánál készültek, amit az ukránok a héten foglaltak vissza.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a videó azt mutatja, ahogy „degenerált ukrán katonák szándékosan és módszeresen legyilkolnak több mint 10 mozgásképtelen orosz katonát”. Az ukrán vezetés egyelőre nem reagált a felvételek megjelenésére, korábban azt mondták, hogy minden felmerülő visszaélést kivizsgálnak. Korábban az ukránok is rendszeresen vádolták háborús bűnök elkövetésével az oroszokat, amit a Kreml tagadott.

Maria Zakharova, az orosz külügy szóvivője azt követelte, hogy a nemzetközi szervezetek „ítéljék el ezt a szörnyű bűncselekményt, és folytassanak le alapos vizsgálatot”. Valerij Fadejev, az orosz elnöki Emberi Jogi Főbiztosság vezetője „demonstratív és provokatív bűncselekménynek” nevezte az incidenst, és közölte, hogy tájékoztatást küldenek az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának Hivatalának, az EBESZ-nek, az Európa Tanácsnak és az emberi jogi szervezeteknek, összesen kétezer címre.

A Reuters megkeresésére az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője, Marta Hurtado azt mondta: „Ismerjük a felvételeket, és vizsgáljuk azokat. A harcképtelen emberek gyorsított kivégzésével kapcsolatos állításokat haladéktalanul, teljes körűen és hatékonyan ki kell vizsgálni, és az elkövetőket felelősségre kell vonni.” A hét elején az ENSZ kiszabadult ukrán hadifoglyok beszámolói alapján megállapították, hogy nagy többségüket megkínozták az oroszok. De az orosz foglyoktól is érkeztek hasonló beszámolók. Az ENSZ szerint mindkét oldal követ el kínzásokat, de amíg az oroszok által elkövetett esetekben rendszerszintűnek tűnik, addig az ukránoknál nem.

Az oroszok azután mutatták be a felvételeket, hogy a holland bíróság kimondta, hogy a Malaysia Airlines gépét 2014-ben Oroszország által ellenőrzött területről, egy, az orosz hadseregtől beszerzett, orosz gyártmányú BUK rakétával lőtték le. (Reuters/Moscow Times/Meduza)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt