Az orosz külügy szerint példátlan és provokatív lépés kitiltani Lavrovot az EBESZ lengyelországi üléséréről

diplomácia
2022 november 19., 18:26
comments 25

Lengyelország úgy döntött, elutasítja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételét a Lódzban tartandó Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának ülésén. Az orosz külügyminisztérium példátlannak és provokatívnak, valamint az EBESZ soros elnöki tisztségével összeegyezhetetlennek nevezte a döntést.

A lengyelek arra hivatkoznak, hogy az orosz külügyminiszter rajta van a szankciós listán. „A küldöttségeket a jelenlegi EU-szabályokhoz kell igazítani, nem lehet tagjuk olyan személy, akiket az Európai Unió szankcionált” - áll a lengyel EBESZ-elnökség közleményében.

photo_camera Fotó: MAXIM SHIPENKOV/AFP

Lavrov helyett az ülésen Alekszandr Lukasevics, Oroszország EBESZ-képviselője vezeti az orosz küldöttséget december elején. A moszkvai vezetés szerint igazságtalan a döntés, mert „az EBESZ-ben 57 tagállam vesz részt szuverén és független államként, a teljes egyenlőség alapján”. A nyilatkozat szerint „minden józanul gondolkodó politikus osztja az orosz fél álláspontját, miszerint az ilyen cselekedetek nem megengedhetőek, és elvi alapon fogják értékelni Varsó döntését”. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.