Az orosz külügy szerint példátlan és provokatív lépés kitiltani Lavrovot az EBESZ lengyelországi üléséréről

diplomácia
november 19., 18:26
comments 25

Lengyelország úgy döntött, elutasítja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételét a Lódzban tartandó Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri tanácsának ülésén. Az orosz külügyminisztérium példátlannak és provokatívnak, valamint az EBESZ soros elnöki tisztségével összeegyezhetetlennek nevezte a döntést.

A lengyelek arra hivatkoznak, hogy az orosz külügyminiszter rajta van a szankciós listán. „A küldöttségeket a jelenlegi EU-szabályokhoz kell igazítani, nem lehet tagjuk olyan személy, akiket az Európai Unió szankcionált” - áll a lengyel EBESZ-elnökség közleményében.

photo_camera Fotó: MAXIM SHIPENKOV/AFP

Lavrov helyett az ülésen Alekszandr Lukasevics, Oroszország EBESZ-képviselője vezeti az orosz küldöttséget december elején. A moszkvai vezetés szerint igazságtalan a döntés, mert „az EBESZ-ben 57 tagállam vesz részt szuverén és független államként, a teljes egyenlőség alapján”. A nyilatkozat szerint „minden józanul gondolkodó politikus osztja az orosz fél álláspontját, miszerint az ilyen cselekedetek nem megengedhetőek, és elvi alapon fogják értékelni Varsó döntését”. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt