Játsszuk azt, hogy ez egy igazi futball-vb, itt vannak a csoportkör legnagyobb kérdései

futball
2022 november 19., 16:00

Magyar idő szerint vasárnap délután 5 órakor a Katar–Ecuador mérkőzéssel megkezdődik a rendhagyó, téli futball-világbajnokság. A világbajnoki cím majd csak akkor dől el, amikor sokak erkélyén már ott lesz az előre megvásárolt karácsonyfa, de addig is tartogat izgalmakat a torna. Persze csak ha nem lenne önmagában elég izgalmas, hogy minden hagyományt felborítva rendezik meg télen a vébét egy éghajlatát tekintve rendezésre alkalmatlan, környezetszennyező, kihívóan pazarló, az emberi életeket semmibe vevő, korrupt diktatúrában.

De most játsszuk azt, hogy ez egy rendes világbajnokság, és tegyük fel a csoportkör izgalmas kérdéseit. Lesznek-e történelmi továbbjutások? Még nagyobb elhasalások? Beindulnak-e a gólkirályok, igazolják-e hírüket a csodagyerekek? Összeszedtük, mire érdemes figyelni a december 2-áig tartó csoportkörben. A válogatottakat az opta analyst által kiszámolt esélyesség alapján állítottuk sorrendbe.

A csoport

Félelmetes formában véd Alexander Domínguez, a 35 éves ecuadori kapus - a válogatott az utolsó hat meccsén nem kapott gólt, igaz, csak kettőt rúgott
photo_camera Félelmetes formában véd Alexander Domínguez, a 35 éves ecuadori kapus – a válogatott az utolsó hat meccsén nem kapott gólt, igaz, csak kettőt rúgott Fotó: TIM NWACHUKWU/Getty Images via AFP
  1. Hollandia – 83 százalékos továbbjutási esély / vb-győzelem: 6,6 százalék
  2. Szenegál – 49 százalék / 1,1 százalék
  3. Ecuador – 42,1 százalék / 0,5 százalék
  4. Katar – 25,9 százalék / 0,3 százalék

A világbajnokságok történetében a házigazda eddig egyszer (2010, Dél-Afrika) nem jutott tovább. Megismétlődik-e ez most Katarral?

Az eddigi vébéken olyan még nem fordult elő, hogy a házigazda elveszítse a nyitómeccset. Ez még Dél-Afrikának sem ment 2010-ben, amikor 1-1-et játszott Mexikóval. És most?

Hollandia válogatottja csoportkörös rendszerben eddig mindig továbbjutott a világbajnokságokon, sőt az utolsó négy vébéjéből hármon (1998, 2010, 2014) elődöntőt játszott. A sima csoportkörös továbbjutás most is meglesz?

A holland válogatott kapuját vébéken eddig olyan játékosok védték, mint a 63-szoros válogatott Cillessen, a szintén 63-szoros válogatott Stekelenburg, a 130-szoros válogatott van der Sar vagy a 73-szoros válogatott van Breukelen. Cillessen még aktív, de formán kívüli, így a keret három kapusának összesen 8 válogatottsága van. A 39 éves Pasveer szeptemberben játszotta az első meccsét a válogatottban, a 24 éves Bijlow a legrutinosabb hat meccsel, Noppert eddig csak kispadozott. Kinek szavaz bizalmat van Gaal kapitány?

Ha az evertonos Idrissa Gueye minden meccsen játszik, és a szenegáli válogatott továbbjut, akkor a válogatottsági örökranglista éléről letaszítja a legendás Henri Camarát, aki egymaga verte meg Svédországot a 2002-es világbajnokságon.

Az ecuadori válogatott az utolsó hat mérkőzésén nem kapott gólt, amúgy sem nagyon szokott. Eredményei sorrendben: 1-0, 0-0, 1-0, 0-0, 0-0, 0-0. A hat meccsből ötön a 35 éves Alexander Dominguez védett. Megszakad-e a sorozata a csoportmeccseken?

B csoport

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.