Két bíró egy évig Rogán Antalnak fog dolgozni

belföld
2022 november 19., 08:52
comments 13

Áthelyeztek két bírót egy évre a Miniszterelnöki Kabinetirodába, derül ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) határozatából, amit a Telex vett észre.

Hajnalné Káder Edit, a Fővárosi Törvényszék bírája és Tanács Péter Imre, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája 2022. október 15-től 2023. október 14-ig dolgozik majd a Rogán Antal által vezetett Kabinetirodában.

A Telex megkeresésére a Kabinetiroda azt közölte, hogy a bírák egy jogszabály előkészítésében fognak segíteni, egészen pontosan: „a megkeresésben érintett bírák beosztásának a célja konkrétan az, hogy közreműködjenek a gazdaságfejlesztési miniszter feladat – és hatáskörébe tartozó fizetésképtelenségi jogszabály előkészítésében.”

A Kabinetiroda szerint ezen idő alatt a bírák nem végeznek ítélkezési tevékenységet, beosztásuk a jogszabályok alapján történt és ez nem sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Az Amnesty International szerint azonban több aggályt is felvet az, hogy a kormány szolgálatában dolgozó, magas fizetéssel elismert bírókat később visszahelyezik az ítélkezési területre, ahol pályázás nélkül is lehetnek tanácsvezető bírók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.