Két bíró egy évig Rogán Antalnak fog dolgozni

belföld
november 19., 8:52
comments 15

Áthelyeztek két bírót egy évre a Miniszterelnöki Kabinetirodába, derül ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) határozatából, amit a Telex vett észre.

Hajnalné Káder Edit, a Fővárosi Törvényszék bírája és Tanács Péter Imre, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája 2022. október 15-től 2023. október 14-ig dolgozik majd a Rogán Antal által vezetett Kabinetirodában.

A Telex megkeresésére a Kabinetiroda azt közölte, hogy a bírák egy jogszabály előkészítésében fognak segíteni, egészen pontosan: „a megkeresésben érintett bírák beosztásának a célja konkrétan az, hogy közreműködjenek a gazdaságfejlesztési miniszter feladat – és hatáskörébe tartozó fizetésképtelenségi jogszabály előkészítésében.”

A Kabinetiroda szerint ezen idő alatt a bírák nem végeznek ítélkezési tevékenységet, beosztásuk a jogszabályok alapján történt és ez nem sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Az Amnesty International szerint azonban több aggályt is felvet az, hogy a kormány szolgálatában dolgozó, magas fizetéssel elismert bírókat később visszahelyezik az ítélkezési területre, ahol pályázás nélkül is lehetnek tanácsvezető bírók.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt