Különleges ügyészt neveztek ki a Trump ellen zajló vizsgálat felügyeletére

külföld
2022 november 19., 06:16

Az amerikai igazságügyi miniszter különleges ügyészt nevezett ki pénteken a Donald Trump ellen zajló bűnügyi vizsgálatok felügyeletére; Trump közölte, hogy politikai hatalommal való visszaélésnek tartja a döntést, és nem működik együtt az eljárásban.

Merrick Garland sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Jack Smith-t, a tárca magas rangú tisztségviselőjét, háborús bűnöket vizsgáló korábbi hágai főügyészt nevezi ki a Donald Trump rezidenciáján nyáron lefoglalt elnöki dokumentumok és a 2021-es elnöki hatalomátadással kapcsolatos események nyomozati eljárásának felügyeletére.

A miniszter elismerte, hogy döntésében szerepet játszott az, hogy Donald Trump hivatalosan is bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson, valamint az is, hogy a jelenlegi elnök, Joe Biden szintén nyomatékosan jelezte szándékát, hogy elindul újraválasztásáért. Garland úgy fogalmazott: a közérdek diktálta a különleges ügyész kinevezését, hogy független módon irányítsa a bűnügyi nyomozást és a bűnvádi eljárást. Hozzátette ugyanakkor: arról, hogy lesz-e vádemelés Donald Trump ellen, ő maga hozza meg a végső döntést.

Donald Trump egy közleményben reagált, és sérelmezte „korrupt és erősen politikai” igazságügyi minisztérium „borzalmas hatalommal való visszaélését”, amiért kinevezett egy „szuperradikális baloldali” különleges ügyészt. Az előző elnök, aki kedden jelentette be indulását a 2024-es elnökválasztási versenyben, a miniszter bejelentése után nem sokkal a FoxNews Digitalnak adott interjúban kijelentette, hogy hat éve zajlanak ellene hasonló vizsgálatok, és még egyszer nem fogja végigcsinálni. Megjegyezte, hogy minden egyes eljárás során ártatlannak találták. Reményét fejezte ki, hogy a republikánusoknak lesz bátorságuk ahhoz, hogy ellenálljanak.

Augusztus elején Donald Trump floridai rezidenciáján az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) ügynökei tartottak házkutatást, és több tucat doboznyi iratot foglaltak le. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint voltak köztük titkos és szigorúan titkos minősítésű dokumentumok, amelyek Donald Trump elnöki időszakából származnak. Az igazságügyi minisztérium bűnügyi nyomozása a többi között arra irányul, hogy történt-e törvénytelen visszaélés nemzetbiztonságot érintő információval. Donald Trump és jogászai vitatják a lefoglalt iratok minősített voltát.

A kinevezett különleges ügyész az igazságügyi miniszter pénteki közlése szerint azt az eljárást is vizsgálja majd a 2021. január 6-i zavargásokkal összefüggésben, hogy Donald Trump és más tisztségviselők akadályozták-e a hatalom békés átadását. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.