Egymilliárd gyermeket fenyeget a klímakatasztrófa

POLITIKA
2022 november 20., 13:38
comments 5

Gyermekek millióinak az élete és boldogulása van veszélyben világszerte a súlyos aszályok, áradások, hurrikánok és erdőtüzek, magyarán a klímakatasztrófa miatt egyre gyakoribb természeti katasztrófák következtében, figyelmeztetett vasárnap, a Gyermekek Világnapján kiadott közleményében az UNICEF Magyarország. Az UNICEF nemrég elkészült jelentése, a Children's Climate Risk (Gyermekek klímakitettsége) szerint 33 országban közel egymilliárd gyermek van kitéve rendkívül nagy veszélynek a klímaváltozás miatt.

Az áradások rombolása Pakisztán északnyugati részén, a Szvat völgyben, Kiber Pahtunhua tartományban.
photo_camera Az áradások rombolása Pakisztán északnyugati részén, a Szvat völgyben, Kiber Pahtunhua tartományban. Fotó: HUSSAIN ALI/Anadolu Agency via AFP

Jelentésük szerint már most a világ népességének majdnem fele küzd ivóvízhiánnyal, és a helyzet az előrejelzések szerint a hőmérséklet növekedésével arányosan romlani is fog. Kelet-Afrikában négy egymást követő esős évszak maradt el, az így kialakult aszály miatt milliók éheznek, sokan kényszerülnek a túlélés reményében otthonuk elhagyására.

Ezzel párhuzamosan Délkelet-Ázsiában az emberöltő óta nem tapasztalt áradások fenyegetik hatszázmillió gyermek életét. Csak Pakisztánban 27 ezer iskolaépületet döntöttek romba áradások, így kétmillió gyerek nem tudja folytatni a tanulmányait.

Az UNICEF Magyarország a 33 évvel ezelőtt ezen a napon elfogadott ENSZ Gyermekjogi Egyezmény, valamint az azóta ezen a napon tartott Gyermekek Világnapja alkalmából akciót kezdeményezett. Aki ehhez csatlakozni kíván, a közösségi médiában posztolhat kékbe-zöldbe öltözve képet magáról úgy, hogy behivatkozza az @unicefhungary oldalát, és használja az #unicefhungary, #mindengyerekert, #ChildRightsDay, #nov20, #KlímahősVagyok hashtageket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.