Kiss Tibor Noé: „Rám szálltak, kiforgatták a megszólalásaimat, transzpropagandistaként állítottak be”

POLITIKA
november 20., 20:15
comments 14

Nyáron elhagyta az országot Kiss Tibor Noé író, az Inkognitó és az Aludnod kellene című, nemzetközi sikert aratott regények szerzője. Kiss a nagyon kevés (jószerével az egyetlen) közismert magyar a transznemű közéleti személyiségként a „gyerekvédelmi ” avagy homofób törvénnyel indult kormányzati hecckampány céltáblája lett. Távozásának okait, megrázó itthoni tapasztalatait a Litera.hu-n megjelent cikkében írja le. (Érdemes végigolvasni, nagyon erős, világos szöveg.)

Az író ahányszor megkérdezték, mindig hangoztatta, hogy nagyon távol áll tőle mindenféle LMBTQ- vagy transzaktivizmus (ezeket a nézeteit nagyon határozottan kifejtette a Partizánnak adott interjújában – ezt is érdemes megnézni), ez elég kevéssé érdekelte az orbánista lejáratógépezetet. 2016-os iskolai szereplését (amikor rendhagyó irodalomórát tartott), például az iskolákat fenyegető, gyerekekre vadászó LMBTQ-propaganda bizonyítékaként használták.

Tulajdonképpen fölösleges is bővebben ismertetni az író szövegét, nagyon tömören, keményen és világosan írta meg, mit lát maga körül a kampány kezdete óta. Néhány sort még idézünk:

„Egy idő után szinte már visszasírtam a korábbi kultúrkampfos időket, amikor aberráltként emlegettek. Ezeket a minősítéseket valahogy meg lehet szokni, azzal viszont már nehéz mit kezdeni, amikor hazugságokat állítanak rólad, és a személyed ellen uszítanak. Tavaly nyártól hónapokon keresztül ez zajlott: rám szálltak, kiforgatták bizonyos megszólalásaimat, transzpropagandistaként állítottak be. Nyilván kellett egy jól beazonosítható arc a nemváltó népszavazás miatt. ”

(...)

„Évek óta abban élek, hogy újra és újra elővesznek, mert egy »olyat«, mint én, bármikor elő lehet húzni a kalapból, céltáblává lehet tenni. És nem azért, amit gondolok, mert az mindegy, arra sokan nem is kíváncsiak – hanem azért, ami vagyok.”

(...)

„Számomra úgy tűnik, mintha az elmúlt években kialakult volna egy szinte teljes közmegegyezés arról, hogy a világot fenyegető legnagyobb veszélyek egyike a transzmozgalom.”

(...)

„Félreértés ne essék, tudom, hogy a rendszer nem fekete-fehér, sokszor jut nekem is a közösből: egyik nap kint van a képed a főoldalon, mint elrettentő példa; másnap – ugyanazzal a fotóval – bekerülsz egy hivatalos katalógusba, ami a magyar irodalmat népszerűsíti külföldön. Persze, ez a rendszer lényege: nincsenek világos határok, csak ez a kafkai labirintus, amiben bolyongunk. Mindenki sérelmeket hordoz magában, az is, aki a periférián mozog, és az is, aki állami ösztöndíjakat kap.”

Kiss Tibor Noé júliusban elköltözött Pécsről és Magyarországról, azóta Szlovléniában él.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt