Tucatnyi robbanás volt Európa legnagyobb atomerőművénél szombat este óta

külföld
2022 november 20., 18:03
comments 12

Szombat este óta bő tucatnyi erős robbanás rázta meg Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai környékét, írja a BBC. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiaügynökség igazgatója a harcok azonnali beszüntetésére szólított az erőmű környékén. "Akárki is áll emögött, azonnal hagyja abba. A tűzzel játszik" - mondta Grossi.

photo_camera A Zaporizzsjai Atomerőmű 1-es blokkja. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Oroszország azonnal Ukrajnát vádolta a történtekért, állítván, hogy az itt nagyon széles Dnyeper túlpartjáról lövik az erőmű környékét - ahol egyébként az oroszok katonákat állomásoztatnak, és hadianyagokat is tárolnak. Ukrajna egyelőre nem reagált a hírekre, de korábban minden hasonló esetben azt mondta, hogy az oroszok szokták lőni az erőmű környékét.

Az orosz megszállók ellenőrzése alatt álló erőmű illetékesei szerint a szombat óta tartó robbanásokban egyes épületek, rendszerek és felszerelések is megsérültek, de semmi olyasmi, ami a nukleáris biztonság szempontjából kritikus volna. Áldozatokról se érkezett jelentés. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt