Kémia órai kísérletben sérült meg 11 gyerek egy sydney-i általános iskolában

baleset
2022 november 21., 16:52

Legalább 11 általános iskolai diák megsérült Sydney-ben, amikor a cukros-szódabikarbónás kígyó néven ismert népszerű kísérlet balul sült el az egyik osztályban. Helyi sajtójelentések szerint legalább két tanulót súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba, a többi kilencet könnyebb égési sérülésekkel ápolják.

A nátrium-hidrogén-karbonáttal, köznapi nevén szódabikarbónával és denaturált szesszel végzett kísérlet a beszámolók szerint egy heves szélroham miatt végződött szerencsétlenül.

A baleset helyszínén mentőhelikopter, egészségügyi ápolók és a tűzoltóság is megjelent.

Phil Templemen, Új-Dél-Wales tagállam mentőszolgálatának vezetője elmondta: a szél pont ott támadt fel, ahol a vegyszerek egy részével kísérleteztek.

A 10-11 éves gyerekek a testükön, az arcukon, a mellkasukon és az altestükön szenvedtek égési sérüléseket, egy tanárt is kisebb sérülések miatt kezeltek – írta meg a Sydney Morning Herald.

A cukros-szódabikarbónás kígyó
photo_camera A cukros-szódabikarbónás kígyó

Ausztrál lapok szerint az iskolában a cukros-szódabikarbónás kígyó néven ismert népszerű kísérlet folyt. Ebben a cukrot szódabikarbónával keverik, a keverékből kis mennyiséget denaturált szesszel meglocsolt homokra szórnak, majd meggyújtják, a lángok közül pedig lassan kiemelkedik egy kígyószerű képződmény. (BBC via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.