A NAIH kisebb késéssel, de figyelmeztetett, hogy veszélyes a katari világbajnokság hivatalos applikációja

külföld
2022 november 22., 7:29
comments 2

A franciák, a norvégok és a németek már november közepén figyelmeztették azokat, akik Katarba készülnek a foci világbajnokságra, hogy azok az alkalmazások, amelyeknek a letöltését elvárja az emírség az országba érkező szurkolóktól, nagyon komoly adatvédelmi kockázatot jelentenek.

Ennek örömére november 22-én, napokkal azután, hogy elindult a világbajnokság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is úgy érezte, ki kell adnia egy figyelmeztetést, miszerint ezek a kötelezően letöltendő alkalmazások veszélyesek.

Közleményüket azzal kezdik, hogy azoknak, akik kiutaznak a vébére, két applikációt kell letölteniük, „a mérkőzések követéséhez és a helyi metró ingyenes használatához kiadott hivatalos világbajnokság alkalmazást (Hayya) és egy Covid-követő alkalmazást (Ehteraz)”.

Ez a két app viszont „rendkívül széles jogosultságokat kér”, és ahogy a NAIH is írja „több európai adatvédelmi hatóság által végzett szakértői technikai elemzés alapján”, ezek az applikációk „az eszközök illetve a felhasználói viselkedés figyelését és nyomon követését teszik lehetővé”.

Ezért a NAIH „fokozott körültekintésre inti az alkalmazásokat telepítőket”.

Pontosabban azt javasolja, hogy mindenki használjon külön telefont az applikációk telepítéséhez, de ha ez nem lehetséges, akkor ezeket az appokat mindenki azonnal törölje a telefonról, amint visszatért Magyarországra. Pontosabban úgy fogalmaznak: „ez esetben a Hatóság javasolja a telefonon tárolt személyes adatok eltávolítását, tekintettel arra, hogy azok az alkalmazások telepítésével a katari hatóságok számára hozzáférhetővé válnak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt