Baj van a kivégzésekkel, felfüggesztik a halálbüntetések végrehajtását Alabamában

külföld
2022 november 22., 05:51

Idén már másodszor fordult elő Alabama államban, hogy nem sikerült valakin végrehajtani a halálos ítéletet. A legutóbbi, múlt heti eset után Kay Ivey republikánus kormányzó felfüggesztette a kivégzéseket, és utasított az eljárásrend felülvizsgálatára, írja a New York Times.

photo_camera Halálbüntetés-ellenes tüntető Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Ivey nem az igazságszolgáltatást vagy a büntetés-végrehajtást hibáztatja, hanem „a rendszert foglyul ejtő” jogászokat és elítélteket. Ezzel arra utalt, hogy az ügyvédek sokszor fellebbezések garmadáját adják be, ahogy közeledik a halálos ítélet végrehajtásának időpontja.

Kétszer is megtörtént, hogy a Legfelsőbb Bíróság elutasítása csak késő este érkezett meg, a kivégzés pedig már nem fért bele az éjféli határidőbe.Ennek oka, hogy sokszor nagyon nehezen tudják beadni a halálos injekciót, mert alig találják a megfelelő vénát. A lap által idézett orvos szerint az elítélt testtömege, életkora és esetleges szerhasználói múltja is közrejátszhat ebben.

A kivégzés mindkét esetben elmaradt, az elítéltek visszatérhettek a börtönbe. Egy korábbi, júliusi kivégzésnél órákig keresték az elítélt vénáját, végül bemetszést végeztek a karján.

A Timesnek nyilatkozó ügyvéd szerint nem szabad fellépni az olyan jogi lehetőségek ellen, amelyek ártatlan embereket menthetnek meg a kivégzéstől.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.