Szijjártó bejelentette, hogy már csak nyolc magyar űrhajós-jelölt van versenyben

űr
2022 november 22., 11:48
comments 31

A magyar külügyminiszter Párizsban, az Európai Űrügynökség miniszteri tanácsának ülésén beszélt arról, hogy Magyarország a valaha volt legnagyobb, nagyjából 100 millió dollár értékű űrprogramját hirdette meg, amelynek egyik célja, hogy ismét magyar űrhajós jusson a világűrbe.

Elmondta, hogy a HUNOR program keretében az amerikai Axiom Space Inc. együttműködésével 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vesz majd részt egy magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson, ahol tizenkét magyar eszközt fog tesztelni, és nyolc kísérletet végez magyar kutatócsoportok számára.

Szijjártó Péter azt mondta, 244-en jelentkeztek magyar űrhajósnak, közülük 39 nő, de már csak nyolcan vannak versenyben, év végére pedig már csak négyen lesznek. Azt, hogy ki lesz az az egy, aki elvileg tényleg mehet az űrbe, a misszió előtti hetekben fogják kiválasztani.

Arról is beszélt, hogy kedden megállapodást írtak alá az ESA-val, miszerint öt év alatt négymilliárd forintnyi támogatást kapnak magyar kis- és közepes vállalkozások a nagy európai projektekhez szükséges technológiai háttér kifejlesztéséhez. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.