A Zolgensmánál is drágább gyógyszert engedélyezett az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság

Egészségügy
2022 november 23., 14:51
comments 4

Az FDA, az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága kedden engedélyezte az első, vérzékenységre kifejlesztett génterápiát, melyből egy adag 3,5 millió dollárba (1,38 milliárd forint) kerül. A Hemgenix intravénásan adható gyógyszer olyan felnőtteknek, akik a hemofília B típusában szenvednek, ez a genetikai rendellenesség elsősorban férfiakat érint.

A kép illusztráció.
photo_camera A kép illusztráció. Fotó: DIGICOMPHOTO/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Ezzel a Hemgenix megelőzte a Zolgensmát a világ legdrágább gyógyszereként, azt gerincvelői izomsorvadásra (SMA) kaphatják kisgyerekek. A Zolgensmából 2 millió dollárba kerül egy dózis. A gyártó CSL Behring azt közölte, hogy az új gyógyszer végső soron csökkenteni fogja a betegek egészségügyi kiadásait, mert kevesebb vérzéses epizódjuk lesz, és ritkábban kell véralvadási kezelést kapniuk.

A vérzékenység B típusa kb. 40 ezerből egy embert érint, és az összes hemofíliás beteg 15 százalékát teszik ki. (CBS News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.