A Zolgensmánál is drágább gyógyszert engedélyezett az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság

Egészségügy
november 23., 14:51
comments 4

Az FDA, az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága kedden engedélyezte az első, vérzékenységre kifejlesztett génterápiát, melyből egy adag 3,5 millió dollárba (1,38 milliárd forint) kerül. A Hemgenix intravénásan adható gyógyszer olyan felnőtteknek, akik a hemofília B típusában szenvednek, ez a genetikai rendellenesség elsősorban férfiakat érint.

photo_camera A kép illusztráció. Fotó: DIGICOMPHOTO/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Ezzel a Hemgenix megelőzte a Zolgensmát a világ legdrágább gyógyszereként, azt gerincvelői izomsorvadásra (SMA) kaphatják kisgyerekek. A Zolgensmából 2 millió dollárba kerül egy dózis. A gyártó CSL Behring azt közölte, hogy az új gyógyszer végső soron csökkenteni fogja a betegek egészségügyi kiadásait, mert kevesebb vérzéses epizódjuk lesz, és ritkábban kell véralvadási kezelést kapniuk.

A vérzékenység B típusa kb. 40 ezerből egy embert érint, és az összes hemofíliás beteg 15 százalékát teszik ki. (CBS News)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt