Belgium legyőzte a sokkal jobb Kanadát

futball
2022 november 23., 22:04

Ha az 1986-os mexikói világbajnokság után valaki azt mondja, hogy a C csapat két kiesője, Kanada és Magyarország közül az előbbiek játszanak legközelebb világbajnokságon, de arra is 36 évet kell várni, magyar férfiak generációi lettek volna öngyilkosok. Pedig így történt: szerda este nem Magyarország, hanem Kanada játszhatott világbajnoki csoportmeccset Belgiummal.

Courtois tart szemmel egy kanadai támadást
photo_camera Courtois tart szemmel egy kanadai támadást Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Az észak-amerikaiak eleve sötét lóként érkeztek Katarba, miután nagyon jó játékkal nyerték a kontinensük kvalifikációs körét. De még ehhez képest is meglepő volt, hogy milyen jól kezdték a meccset. Egész egyszerűen lefocizták a négy éve elődöntőt játszó belgákat.

A VAR a 8. percben kiszúrt egy belga kezezést, és Alphonso Davies kapta meg a lehetőséget, hogy 11 méterről megszerezze Kanada első világbajnoki gólját. A Bayern München játékosa azonban olyan gyengén helyezte és gurította a labdát, hogy azt egy Courtois-nál sokkal rosszabb kapus is simán védte volna.

A kihagyott büntető azonban nem szegte sem a kanadaiak, sem az a Davies kedvét, aki az első félidőben csapata legjobbja volt, és gyakorlatilag azt csinált a balszélen, amit csak akart. Az észak-amerikaiak megdöbbentően könnyen jutottak el a belga tizenhatosig, ám ott rendre elfogyott a tudományuk, vagy egy kis higgadtság hiányzott ahhoz, hogy a legjobb megoldást, passzt vagy lövést válasszák.

Ahogy az ilyen meccseken lenni szokott, a belgák az első helyzetüket kíméletlenül ki is használták. A 44. percben Alderweireld 40 méteres passzal indította a sérült Lukaku helyén játszó Batshuayit, aki középcsatárhoz méltó gólt szerzett. Hiába voltak sokkal jobbak a kanadaiak, az első félidő belga vezetéssel zárult.

A második félidőben csak kicsit változott a játék képe. Továbbra is a kanadaiak játszottak jobban, de nem tudtak igazán komoly helyzetet kidolgozni. A belgáknák viszont egyre látványosabbak voltak az egyéni hibák és pontatlanságot, aminek következményeként jöttek a sárga lapok és a frusztrált ordibálás.

Az utolsó 15 percben a kanadaiak mindent bevetve próbáltak közelebb kerülni Courtois kapujához, de csak egy közepesen veszélyes fejest tudtak összehozni, amit a világ talán legjobb kapusa könnyen fogott. Az utolsó percekben éppen Courtois vezetésével kezdtek látványos időhúzásba a belgák, és ettől már a kanadaiak is leeresztettek. Jobbak voltak, de kikaptak, és továbbra sincs góljuk világbajnokságon.

A belgák hozták a kötelezőt, és komoly lépést tettek a továbbjutásért, különösen mivel a csoport másik meccsén döntetlent játszottak Horvátország és Marokkó. De ha a négy évvel ezelőtti menetelést meg akarják ismételni, ennél sokkal jobban kell majd játszaniuk. Kanadát vigasztalhatja, hogy az egyik legjobbnak tartott európai csapatnál voltak jobbak. Ha ezt a produkciót meg tudják ismételni a következő két csoportmeccsen, akár tovább is juthatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.