Húsz év alatt több mint 7000 négyzetkilométernyi erdő tűnt el a Kárpátokból

környezetpusztítás
november 23., 8:44
comments 8

Az elmúlt két évtizedben a Kárpátok több mint 7350 km²-nyi lombkoronával borított területe veszett el a fakitermelés miatt – tárta fel a Greenpeace legújabb jelentése. A környezetvédő szervezet szerint óránként átlagosan több mint öt futballpályányi erdő tűnik el a nyolc országot átszelő hegylánc erdeiben zajló fakitermelések miatt, ezért a Greenpeace petícióval egybekötött nemzetközi kampányt indított a Kárpátok erdeinek megmentéséért. Magyarországon az Északi-középhegység, amelyet a Kárpátok részének tekintenek, szintén tele van tarra vágott foltokkal.

Sőt, Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol még a fokozottan védett erdőkben is gazdasági célú fakitermelés zajlik.A Kárpátokban még megmaradt erdők hatalmas mennyiségű szenet tárolnak és jelentős mennyiségű vizet tartanak vissza, valamint menedéket és védelmet nyújtanak az áradások, aszályok és más szélsőséges időjárási jelenségek ellen, ami a helyi közösségek számára különösen fontos – írják. Műholdfelvételekből, terepszemlékből és szakértők beszámolóiból kiderült, hogy a térségben elterjedt erdőgazdálkodási gyakorlat a faanyagtermelést helyezi előtérbe a természetvédelemmel szemben.

photo_camera A Bélai-Tátra hegycsúcsai Szlovákiában. Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

Ha a mostani ütemben zajlik tovább a pusztítás, akkor a 2000-es években még meglévő erdőborítottság húsz százaléka el fog tűnni 2050-re a Greenpeace számításai szerint.

„A Kárpátoknak Európa legjobban védett régiói közé kellene tartoznia, de a valóság megdöbbentően más: ennek épp az ellentéte. A fokozottan védett erdőrezervátumokat és a teljesen beavatkozásmentes érintetlen zónákat kivéve az összes eddigi természetvédelmi intézkedés kudarcot vallott. Egyik sem tudta megállítani a gyorsuló erdőirtást.

Számításaink szerint a Kárpátok erdeinek csupán 3%-a olyan terület, ahol egyáltalán nincs fakitermelés és ahol tilos az új erdészeti utak építése.Ezért azt ajánlják az Európai Unió számára, hogy a vadvilág egyik utolsó menedékének számító hegyláncot helyezzék fokozott védelem alá a szervezet Biodiverzitás Stratégiájának keretében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt