Rekordszámú gyerek nem kapta meg 2021-ben a kanyaró elleni védőoltást

egészség
2022 november 23., 21:10

2021-ben világszerte rekordszámú, közel 40 millió gyermek maradt ki a kanyaró elleni oltásból, és az immunizáció szintje nem állt még helyre a koronavírus világjárvány okozta zavarok miatt - derült ki szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC) közös jelentéséből. Az adatok szerint 25 millió gyermek maradt le az első adagról, míg 14,7 millió gyermek a másodikról. A kanyaró ellen beoltott gyerekek számának csökkenése jelentős visszaesést jelent az akár halálos kimenetelű betegség felszámolásában.

Kislány kanyaró és rubeola elleni védőoltást kap Caracasban.
photo_camera Kislány kanyaró és rubeola elleni védőoltást kap Caracasban. Fotó: YURI CORTEZ/AFP

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője megjegyezte: ironikus, hogy miközben a covid elleni vakcinákat rekordidő alatt fejlesztették ki és kezdték használni, addig a rutin immunizálási programok visszafejlődtek, és így milliók kerültek veszélybe. „Az immunizációs programok helyreállítása abszolút kritikus fontosságú. A jelentésben szereplő minden egyes statisztika mögött egy olyan gyermek áll, akit egy megelőzhető betegség veszélye fenyeget” - mondta Ghebreyesus.

A kanyaró szinte teljes mértékben megelőzhető, mivel azonban rendkívül fertőző, a becslések szerint a lakosság 95 százalékát két vagy több dózissal kellene beoltani ahhoz, hogy a betegség ellen nyájimmunitás alakulhasson ki, és így a betegséget fel lehessen számolni.

2021-ben világszerte a gyermekek csupán 81 százaléka kapta meg az első, 71 százaléka pedig a második adagot. 2008 óta az első adagok esetén ez volta legalacsonyabb globális lefedettségi arány. Az öt ország, ahol a legtöbb csecsemő nem kapta meg az első adagot, Nigéria, India, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia és Indonézia volt.

A WHO egyetlen régiójában sem sikerült tartósan felszámolni a kanyarót, és a vírus gyorsan átterjedhet a határokon. 2016 óta tíz olyan országban, ahol korábban megszűnt a kanyaró, kitörtek a járványok, és újraindult a vírus terjedése.

A kanyarót magas láz és árulkodó kiütés jellemzi - bár részben az teszi olyan veszélyessé, hogy napokig fertőző lehet, mielőtt a kiütés megjelenne. A szövődmények közé tartozik a tüdőgyulladás és az agyduzzanat, amely maradandó fogyatékosságot okozhat. Ezer gyermekből 1-3 hal meg légzőszervi és neurológiai szövődményekben. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.