Harkiv polgármestere oroszul szólt népéhez, pénzbírságra büntette az ukrán államnyelvvédelmi biztos

külföld
2022 november 24., 18:25
comments 7

3400 ukrán hrivnyás – nagyjából 37 000 forintos – pénzbírságot kell fizetnie Ihor Tyerehovnak, Harkiv polgármesterének, amiért megsértette az ukrán nyelvtörvényt. Magyarán: oroszul beszélt.

photo_camera Ihor Tyerehov Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

A büntetést Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos jelentette be. Tyerehov azért kapja a büntetést, mert nem az állam nyelvén szólt a harkivi lakosokhoz. Kreminy áprilisban fogalmazott meg ajánlásokat arra vonatkozóan, miként térjenek át az államnyelvre az oroszul beszélő ukránok. Az ukrán nyelvtörvények körül korábban is voltak konfliktusok. (korrespondent.net)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.