Józsefváros határozatban tiltakozik a szakrendelők államosítási terve ellen

Egészségügy
2022 november 24., 13:40
comments 1

Józsefváros képviselő-testülete a csütörtöki ülésen 11 igen, 1 nem szavazattal és 5 tartózkodással elfogadta azt a határozatot, ami kimondja, hogy nem ért egyet az egészségügyi ellátórendszer átalakítását tartalmazó törvényjavaslattal. A fideszes képviselők egy kivétellel tartózkodtak, tehát ők sem álltak egyértelműen az államosítás mellé.

A Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) épülete az Aurora utcában.
photo_camera A Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) épülete az Aurora utcában. Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Pikó András polgármester szerint ez ugyanis nem más, mint bújtatott leépítés, ráadásul ellentétes az önkormányzatiság szellemiségével és a helyi polgárok érdekeivel is. Úgy véli, hogy a szakrendelők központosítása ugyanolyan pusztítással járna, mint ahogy az az oktatás területén történt, aminek a vége az lenne, hogy bezárnák a kerületi szakrendelőt az Auróra utcában, a lakosoknak pedig messzebbre kellene menniük ellátásért.

„Az Auróra utcai szakrendelő államosítása a kerület lakosainak feje felett, a megkérdezésük nélkül kialakított terv, amely nem átlátható, nem támasztják alá szakmai érvek, nem szolgálja, sőt, inkább veszélyezteti a józsefvárosiak egészségét” - írja álláspontjában a polgármester.

A határozatot Pikó elküldi az Országgyűlés elnökének is, emellett pedig megbízza a Fidesz-KDNP helyi képviselőit, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat a kormányzat illetékeseivel az Auróra utcai szakrendelő önkormányzati fenntartásban maradásáról.

Szurovecz Illés néhány napja részletesen írt arról, mi a probléma az új egészségügyi törvényjavaslattal: a szakrendelőket és dolgozóikat például a megyei kórházak alá terelnék, amelyek viszonylag szabadon pakolgathatnák az orvosokat és ápolókat a megye egészségügyi intézményei közt. Az új rendszerben könnyen szakrendelések szűnhetnek meg, mivel a megyei kórházakban annyi ellátás szünetel orvos- és ápolóhiány miatt, hogy kapni fognak az alkalmon, ha elszipkázhatják a szakrendelők dolgozóit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.