Tucatnyi embert, köztük három nőt korbácsoltak meg nyilvánosan Afganisztánban

külföld
2022 november 24., 07:30
comments 3

Tizenkét embert, köztük három nőt korbácsoltak meg több ezer néző előtt egy afganisztáni futballstadionban. A csoportot „erkölcsi bűnök”, többek között házasságtörés, rablás és meleg szex miatt ítélték el.

Egy hónapon belül ez lehet a második alkalom, hogy az iszlamista csoport nyilvános korbácsolást hajtott végre. A lépés jelezheti a visszatérést a keményvonalas gyakorlathoz, ami az 1990-es években, a tálibok előző uralma idején volt jellemző.

Tálib harcos a nők jogaiért tartott tüntetés ellen tartott demonstráción Kabulban január 21-én.
photo_camera Tálib harcos a nők jogaiért tartott tüntetés ellen tartott demonstráción Kabulban január 21-én. Illusztráció: Mohd Rasfan/AFP

Omar Manszúrr Mudzsahid, a kelet-afganisztáni Logar régió tálib szóvivője - ahol a korbácsolás történt - azt mondta, hogy mindhárom nőt szabadon engedték, miután megbüntették őket. A férfiak közül néhányat bebörtönöztek, mondta, de az nem világos, hogy hányat. A férfiak és a nők egyenként legalább 21, legfeljebb 39 korbácsütést kaptak. A múlt héten az észak-afganisztáni Takhar tartományban 19 embert szintén megbüntettek hasonló módon.

A korbácsolás egy héttel azután történt, hogy a tálibok legfőbb vezetője, Hibatulla Ahundzáda utasította a bírákat, hogy az iszlám saría szigorú törvényeivel összhangban kiszabott büntetéseket hajtsák végre. Az iszlám jog ezen értelmezése magában foglalja a nyilvános kivégzéseket, a nyilvános csonkítást és a megkövezést, bár a pontos bűncselekményeket és a megfelelő büntetéseket a tálibok hivatalosan nem határozták meg.

A legfelsőbb vezető utasítása a legújabb jele annak, hogy a tálibok a tavalyi hatalomátvételkor tett ígérttel ellentétben keményebb álláspontot képviselnek a emberi és szabadságjogok terén. Azt is megfogadták, hogy nem fogják megismételni a nőkkel szembeni brutális elnyomást, de amióta a csoport ismét hatalomra került, a nők szabadságát súlyosan korlátozták, és számos nőt megvertek, akik jogokat követeltek maguknak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.