Zelenszkij: „Emberek milliói maradnak fűtés és víz nélkül Ukrajnában”

háború
2022 november 24., 06:10
comments 9

Emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolta Volodmir Zelenszkij Oroszországot, miután újabb rakétatűz okozott áramszüneteket Ukrajna-szerte, írja a BBC. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt videókapcsolaton keresztül elmondta, hogy az orosz „terrorformula miatt emberek milliói maradtak energiaellátás, fűtés és víz nélkül” a fagypont alatti hidegben. A csapásoknak legalább hét halálos áldozata volt, az atomerőművek leálltak.

A még ukrán ellenőrzés alatt álló három erőművet leválasztották a hálózatról, és a zaporizzsjai erőmű ismét kénytelen volt dízelgenerátorokra átállni, hogy a hűtőrendszereket és a kulcsfontosságú biztonsági berendezéseket ellássa energiával.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) aggodalmának adott hangot az orosz ellenőrzés alatt álló erőmű miatt, amely az ismételt lövések következtében károkat szenvedett.

Volomidir Zelenszkij ukrán elnök tavaly szeptember 30-án Kijevben.
photo_camera Zelenszkij szeptember 30-án Kijevben. Illusztráció: Ukrán Elnöki Hivatal/AFP

A hideg beálltával Oroszország fokozta az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásokat. A tisztviselők szerint az erőművekre mért orosz rakétacsapások „kolosszális” károkat okoztak, és az ország energiahálózatának több mint a fele javításra szorul. Ukrajna legtöbb hő- és vízerőművét is kénytelenek voltak leállítani, közölte az energiaügyi minisztérium.

Szerdán késő este Zelenszkij azt mondta, hogy a helyzet Kijevben továbbra is „nagyon nehéz”, és egész éjjel próbálták az áramszolgáltatást helyreállítani. Vitalij Klicsko polgármester szerint a főváros lakóinak legalább 80 százalékában nincs áram vagy folyóvíz. Zelenszkij azonban elmondta, hogy néhány más, orosz rakéták által eltalált városban sikerült helyreállítani az áramellátást, többek között Lvivben, Odesában és Cserkaziban.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja a telet, hogy mérhetetlen szenvedést okozzon. „Miután a csatatéren küzdött, Moszkva most gyáva és embertelen stratégiát alkalmaz, ami az ukrán férfiakat, nőket és gyerekeket bünteti” - mondta.

A déli Zaporizzsja régióban egy újszülött meghalt, amikor egy rakéta eltalált egy szülészetet, közölték a mentőszolgálatok. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka elmondta, hogy 67 cirkálórakétát indított Moszkva, amiből a légvédelem 51-et sikeresen elfogott.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az örmény fővárosban, Jerevánban tett látogatása során nem kommentálta a támadásokat, de kijelentette, hogy a „különleges művelet jövője és sikere kétségtelen.”

Moszkva szerint az ukrán villamosenergia-hálózat megtámadása meggyengítheti Kijev harcképességét, és tárgyalóasztalhoz terelheti vezetőit. Zelenszkij arra sürgette az ENSZ-t, hogy tegyen többet Ukrajna megsegítésére.

Emmanuel Macron francia elnök az Egyesült Államok hasonló megjegyzései után Twitteren azt írta, hogy a polgári infrastruktúra elleni orosz csapások háborús bűncselekménynek minősülnek. Korábban az Európai Parlament „a terrorizmus állami támogatójának” minősítette Oroszországot az Ukrajna elleni támadás miatt.

Moldovában is voltak áramszünetek, az ország több mint fele áram nélkül maradt, írta Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes a Twitteren. Az áramszolgáltatás a főváros, Kisinyov nagy részén pár órán belül helyreállt. A kiesésekre reagálva Maia Sandu moldovai elnök azt mondta, hogy Oroszország „sötétben hagyta Moldovát.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.