Eddig csak bölcsisek és ovisok kapták el, most viszont felnőtteket is fertőzhet

Egészségügy
2022 november 26., 10:52
comments 16

Hőemelkedés, láz, torokfájás; a szájban és körülötte, illetve a tenyéren, a talpon, de akár a karon és a lábszáron is megjelenő vörös foltok és kiütések, amelyek aztán fekélyessé, emiatt fájdalmassá válhatnak – ezek a kéz-láb-száj betegség (angol rövidítéssel HFMD) tünetei, ami leginkább bölcsődés és óvodás gyerekek között terjedhet. A most fertőző vírustörzset azonban az elmúlt egy-két hónapban több felnőtt is elkapta Magyarországon.

Legalábbis erről számolt be egy olvasónk, és a tágabb ismeretségi körömben is többen mondták, hogy nemcsak a gyereken, rajtuk is végigment a kéz-láb-száj betegség, amit semmiképpen sem szabad összekeverni a kissé hasonló elnevezésű száj- és körömfájással, utóbbi patás állatokat fertőz.

De mi ez az egész?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.