Azok felé kellett volna jelentenie a Brit Királyi Haditengerészet tengeralattjáróján megerőszakolt nőnek, akikkel együtt szolgált

külföld
2022 november 27., 13:55
comments 3

Egy hónapja áll a bál a Brit Királyi Haditengerészet körül, miután kiderült, hogy egy tengeralattjárón szolgáló nőtt megerőszakoltak és rendszeresen zaklattak. A nő elmondása szerint nem kezelték/kezelhették rendesen a szexuális zaklatásokat a haditengerészetnél, mert azok felé kellett volna jelentenie az esetet, akikkel együtt szolgált, és akik között potenciálisan az erőszakoló is ott volt. Most megváltoztatják a panaszok kezelésének módját, de a haditengerészet vezetője szerint a külső, független vizsgálatok csak meghosszabbítanák a kivizsgálás idejét.

November elején egy „Catherine” néven említett, inkogintóban maradó nő a Woman's Hour című műsorban elmondta, hogy megerőszakolták és teherbe esett, miközben a tengeren szolgált. Catherine elmondása szerint a legsúlyosabb tett a nemi erőszak volt, de emelett rendszeresen zaklatták is.

Catherine az állította, hogy azért nem számolt be a haditengerészetnél a nemi erőszakról, mert aggódott amiatt, hogy bajkeverőnek bélyegzik: „Nincs olyan panaszrendszer, amely teljesen elkülönülne a szolgálatot teljesítő emberektől.” Ezt a haditengerészet vezetője is megerősítette, aki szerint az efféle vizsgálatok túl szorosan kapcsolódtak a szolgálatban dolgozókhoz, ami esetenként elég problémás lehet.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a kivizsgálások azért történtek a rendszeren belül, mert így olyanok vizsgálódhattak, akik ismerik a haditengerészetet, az, hogy milyen a tengeren az élet, mi az ilyen ügyeknek a „kontextusa.” Szerinte egy külső, teljesen független vizsgálat csak a kivizsgálás idejét növelné meg.

Ennek ellenére megváltoztatták az eljárás mentetét, de abból nem iktatták ki teljes mértékben a parancsnokságot. Ezután a formálisan benyújtott panaszok kezelését teljesen el kell távolítani az egységtől, ahol szolgál az érintett, előbb azt a parancsnokságon értékelik, majd független kivizsgálásnak vetik alá. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt