12 órája tart egy terrorakció egy szomáliai szállodában

külföld
2022 november 28., 11:19

Vasárnap megtámadtak egy hotelt az al-Shabaab szélsőséges csoport terroristái a szomáliai fővárosban, Mogadishuban, eddig legalább 4 ember meghalt.

A szélsőségesek rádióadójukon közölték, hogy harcosaik támadást intéztek a Villa Rose nevű szálloda ellen. A hotel éttermét kormányzati és biztonsági tisztségviselők is gyakran látogatják. A Villa Rose a szomáliai főváros központjában, az elnöki palota közelében található. A környéken robbanást lehetett hallani, amelyet fegyverropogás követett - mondta el a helyi rendőrség egyik illetékese.

A szomáliai erők azóta is azért küzdenek, hogy visszaszerezzék az irányítást a hotel felett, de a merénylet már 12 órája tart, és legalább egy tucat ember megsérült.

Abdi Hassan, egy közelben élő kormányzati alkalmazott szerint több kormányzati tisztségviselő tartózkodott az épületben a támadás kezdetekor. Szemtanúk beszámolói alapján többeknek sikerült elmenekülniük.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és az iszlám radikális értelmezésen alapuló jogrendet, saríát vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen Mogadishuban is.

A mogadishui vezetés néhány hónapja offenzívát indított az al-Shabaab ellen. A hadseregnek a helyi klánok és felfegyverzett civilek segítségével sikerült jelentős területeket visszafoglalnia az iszlamistáktól. Ugyanakkor az ENSZ adatai szerint csak az idén több mint hatszáz civil vesztette életét és csaknem ezren sebesültek meg a harcokban. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.