Helyreigazítás

belföld
2022 november 28., 11:22

A portálunkon 2022. október 27. napján megjelent “Varga Judit férje állt az élére annak a cégnek, amellyel a kormány külföldi termőföldeket akart meghódítani” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Good Farming Kft-t – melynek ügyvezetője Magyar Péter, Varga Judit igazságügyi miniszter férje lett - külföldi termőföldek vásárlására hozták volna létre. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Good Farming Kft. céljai között korábban sem szerepelt és jelenleg sem szerepel külföldi termőföldek vásárlása. A cikkben megfogalmazott állításainkkal szemben, a nyilvános céginformációs rendszerben is elérhető adatok szerint a Good Farming Kft. feladata vagyonkezelés. A hivatkozott társaság a Magyarországon bejegyzett és működő Gyulai Agrár Zrt.-ben megvásárolt tulajdoni részesedést kezeli.

Valótlanul keltettük továbbá azt a látszatot, hogy az Európa Agrár-és Élelmiszeripari Magántőkealapnak célja lenne vagy feladatai között szerepelne külföldi termőföldek vásárlása. Ezzel szemben a valóság az, hogy az Európa Agrár-és Élelmiszeripari Magántőkealap sem a múltban nem vásárolt külföldön termőföldet, sem a jövőben nem tervez ilyen befektetéseket. Az Európa Agrár-és Élelmiszeripari Magántőkealap befektetési döntéseinek fókuszában a következők állnak: mezőgazdasági technológiai innovációk, élelmiszer- és agrárellátásbiztonság, olcsóbb, környezettudatos termelés, vegyszermentes módon, továbbá, egészséges élelmiszerek előállítása a legmagasabb szintű állatvédelmi előírásokat betartva. Az Alap célja, hogy a közép-európai régióban zöld, innovatív, fenntartható és versenyképes élelmiszeripari befektetéseket valósítson meg az értéklánc bármely területén.

Valótlanul állítottuk, hogy az Európa Agrár-és Élelmiszeripari Magántőkealapot az EXIM Bank indította el 60 millió euróval. Állításunkkal szemben az Európa Agrár-és Élelmiszeripari Magántőkealap befektetési jegyeit piaci és állami szereplők közösen jegyezték le.