Illegális útlevél-árusításért életfogytiglant kapott a Comore-szigetek volt elnöke

bűnügy
2022 november 28., 21:57

Comore-szigeteki útlevelek illegális árusítása miatt életfogytig tartó börtönre ítélték az indiai-óceáni ország volt elnökét, Ahmed Abdallah Szambit.

A fővárosban, Moroniban ülésező állambiztonági bíróság elrendelte Szambi vagyonának elkobzását is. Az illegális útlevél-kereskedelemben részt vevő többi illetékesre a bíróság 20 évig terjedő börtönbüntetést szabott ki.

A HabarizaComores helyi hírportál szerint a bíróság elnöke közölte, hogy Szambi „visszaélt elnöki jogkörével, engedélyezve, hogy maffiaszerű rendszert hozzanak létre Comore-szigeteki útlevelek illegális értékesítésére”.

Balra Ahmed Abdallah Szambi 2011. május 26-án.
photo_camera Balra Ahmed Abdallah Szambi 2011. május 26-án. Fotó: IBRAHIM YOSSOUF/AFP

Szambi 2006-tól 2011-ig volt az alig 1 millió lakosú szigetország államfője. A helyi média úgy tudja, hogy az útleveleket a Perzsa-öböl/Arab-öböl menti országokban élő hontalanoknak adták el.

A Radio France Internationale (RFI) szerint az ügyészek azzal vádolták meg Szambit, hogy 1,8 milliárd eurót (734,94 milliárd forint) keresett az üzleten, többet az ország éves GDP-jénél. Az RFI idézte Mahamadu Ahamada ügyvédet, Szambi védőjét, aki szerint nem volt bizonyíték a sikkasztásra, a per politikai indíttatású volt, az elítélt volt államfő ugyanis Azali Aszumani elnök politikai ellenlábasa. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.