Kitört a világ legnagyobb működő vulkánja Hawaiin

külföld
2022 november 28., 11:18

A Mauna Loa vasárnapi kitörése miatt figyelmeztetést adott ki az amerikai földtani intézet. A kiömlő láva egyelőre csak a kráter térségében került felszínre, a hegy környékén lévő települések nincsenek veszélyben, a figyelmeztetés csak a kráter környékére érvényes.

A Mauna Loa korábbi viselkedése viszont azt mutatja, hogy a kitörés intenzitása, valamint a lávaömlés mennyisége és gyorsasága hirtelen változhat, ezért a környéken élőket fokozott óvatosságra intették.

photo_camera Fotó: NASA/AFP

A hawaii vulkánmegfigyelő központ légi úton igyekszik felmérni a kitörés nagyságát és a vulkáni hamu jelentette esetleges veszélyt. A Mauna Loa a világ legnagyobb működő tűzhányója. 38 évvel ezelőtt tört ki utoljára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.