Putyin szerint válságban a nemzetközi kereskedelem, ezért Moszkva új piacokat keres

külföld
2022 november 28., 13:59

A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.

"Különös figyelmet fordítunk a közös közlekedési és logisztikai infrastruktúra fejlesztésére, valamint a kölcsönös kereskedelmet és beruházásokat akadályozó korlátozások megszüntetésére. Ez különösen fontos most, amikor a nemzetközi kereskedelem válságban van. Ezt szem előtt tartva Oroszország nagyszabású intézkedéseket hajt végre export-import műveleteinek átirányítására új piacokra" - mondta Putyin.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Tokajev első külföldi útja Moszkvába vezetett, miután november 20-án újabb 7 évre újraválasztották. A találkozón Putyin ismét gratulált neki választási győzelemhez, és sok sikert kívánt az ország politikai és társadalmi-gazdasági életének átalakítására irányuló tervei megvalósításához.

Az orosz elnök szerint a két ország együttműködésének jó kilátásai vannak, egyebek között a csúcstechnológia területén.

Mint mondta, Oroszország továbbra is Kazahsztán legnagyobb tőkebefektetője, az orosz beruházások mértéke megközelíti a 17 milliárd dollárt. A felek közösen több mint 30 nagy beruházási projektet hajtanak végre a gazdaság minden kulcsfontosságú ágazatában. Putyin hozzátette, hogy Oroszország 89 régiója közül 76 közvetlen kereskedelmi és gazdasági kapcsolatot alakított ki kazahsztáni partnerekkel.

Tokajev kijelentette, hogy Kazahsztán megteszi a szükséges erőfeszítéseket az orosz beruházások biztonságának szavatolása érdekében, és újabb befektetéseket kíván az országba csábítani. Megjegyezte, hogy Kazahsztán nem korlátozza a kereskedelmét Oroszországgal. Az újraválasztott kazah elnök korábban azt ígérte, hogy vezetése alatt az ország békés és "sokvektorú" külpolitikát fog folytatni.

Az MTI és a TASSZ hírösszefoglalója nem említi, de Putyin azután kényszerülhet új piacokat keresni, hogy miután háborút indított Ukrajna ellen, nyugati országok sora jelentett be szankciókat, melyek meglehetősen komoly károkat okoznak az orosz gazdaságnak, melynek szereplői képtelenek hozzáférni nyugati technológiához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.