A NATO növeli Ukrajna támogatását, és azzal vádolja Putyint, hogy fegyverként használja a hideget

külföld
2022 november 29., 15:13
comments 4
photo_camera Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a bukaresti csúcson Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A NATO-tagországok Bukarestben tárgyaló külügyminiszterei bejelentették, hogy télire megnövelik Ukrajna támogatását, mivel Moszkva az ukrán enegiahálózat célzott pusztításával kemény helyzetet hozott létre.

“Putyin elnök a telet háborús fegyverként próbálja felhasználni”

- nyilatkozta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a kétnapos megbeszélés előtt. James Cleverly brit külügyminiszter úgy fogalmazott erről, hogy Putyin azért pusztítja a polgári- és energia-infrastruktúrát, hogy

“megpróbálja a megadásig fagyasztani az ukránokat.”

A külüminiszterek arról fognak tárgyalni, hogy miként növeljék Ukrajna katonai támogatását légvédelmi rendszerek és lőszer szállításával, miközben a civil lakosságnak a túléléshez nyújtanak segítséget.

A fegyverszállítások mellett ezért olyan árucikkek odajuttatásáról is szó fog esni, mint az üzemanyagok, gyógyszerek és egészségügyi felszerelések, téli ruházat és drónzavaró rádióadók. Ezeket a tagországok fogják felajánlani. “Remélem, hogy megfelelően nagy segélycsomagról tudunk majd megállapodni” - mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter.

Zelenszkij ukrán elnök közben arra készítette fel az ország lakosságát, hogy ezen a héten a múlt hetiekhez hasonló orosz rakétázások várhatók. Akkor milliók maradtak fűtés, ivóvíz és elektromos áram nélkül.

Közben a NATO erőfeszítéseivel párhuzamosan a legfejletettebb országokat tömörítő G7 és ez Egyesült Államok is az ukrajnai energiahálózat helyreállításán dolgoznak. Egy amerikai diplomata azt nyilatkozta Bukarestben, hogy amerikai cégekkel és európai kormányokkal összefogva vizsgálják, milyen eszközökkel tudják a legggyorsabban helyreállítani vagy kiváltani a szétlőtt trafóállomásokat. Egyes országok már elkezdtek generátorokat szállítani Ukrajnába.

A NATO igyekszik rábírni a fegyvergyártókat a termelés gyorsítására, de egy európai diplomata szerint az ellátási láncok ezen a területen is szakadoznak.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter az ismert mémet idéző tweetben tette egyértelművé, milyen típusú támogatásban hisznek a balti országok:

"Keep calm and adjatok tankokat!"

Bukarestben jelen van annak a Finn- és Svédországnak a külügyminiszterei is, amelyek NATO-tagsága a törökök és a magyarok beleegyezésétől függ.

(via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.