Már az ősmagyarok is fingottak, derül ki a vadonatúj online magyar etimológiai szótárból

ÉLET
2022 november 29., 20:03
comments 4

Még szerkesztik és töltögetik, de máris csodás szórakozást biztosít a Gerstner Károly szerkesztésében elkészült Új magyar etimológiai szótár. Több mint 26 ezer magyar szó eredetére lehet benne rákeresni, így például társasjátéknak is kiváló.

Annyira, hogy – igaz történet! – majdnem egy órája nem voltam képes hírt berakni, mert ezzel szórakozom. Bevallom, fogalmam sem volt például arról, mit jelent pontosan a karmantyú. Ha gondoltam valamire, akkor arra, hogy egyfajta kallantyú lehet, a szó „különféle célokat szolgáló kapcsoló v. záró horog, fogantyú” értelmében.

Erre most megtudtam, hogy ruhaujjat vagy kesztyűszerű, kézmelegítőnek használt hosszú ruhaujjat, vagy a páncélvért alkart védő elemét, vagy a muffot nevezik karmantyúnak. Mármint nem a „nő” vagy „női nemi szerv” értelemben vett muffot, hanem a szőrös, henger alakú, két végén nyitott, kézmelegítő ruhadarabot.

A fing viszont, mint az imént megtudtam, az uráli időszak óta az ős- és későbbi magyarok életének része. De ennél is csodálatosabb volt megtudni, hogy valaki 1568-ben leírta azt, hogy „mayomkodnak”! A majom egyébként újperzsa eredetű szó, az arab nyelv közvetítésével érkezett hozzánk, talán a muzulmán-bolgár eredetű izmaeliták révén.

A szótár még messze nincs kész, hiszen gyors csekkolás után kiderült, hogy nem szerepel benne sem a hucul, sem a cupák. Utóbbi sem a finom húsos cupák, sem pedig a „sertés bélrendszerében élősködő, a dunai horgászok által régebben állítólag márnacsalinak használt bélféreg” értelemben sem.

De ez senkit se tartson vissza ennek a pompás linknek az elmentésétől!!!

Update: Nem lehet leállni ezzel. Tudtad, hogy a mutyi szó a „fél, valaminek a fele" jelentésű francia moitiéből jön? Vagy azt, hogy a „bölcs” ótörök származású, és varázslót jelentett eredetileg, a törököknél és nálunk is, a jelentése csak azután lett „okos”, hogy kinyírták itthon a pogányokat, akik erősen kultiválták az eredeti értelemben vett bölcseket?

Update 2: Ha találtál valami jót a szótárban és előfizető vagy, kommenteld be ide alulra, hadd szórakozzunk!

(via Magyar Narancs)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.