Több ezer oldalnyi jegyzetet találtak Hegel előadásairól

KULTÚRA
2022 november 29., 05:59
comments 2

Georg Wilhelm Friedrich Hegel előadásainak több mint 4000 oldalnyi jegyzetét a müncheni és freisingi érsekség könyvtárában találta meg Klaus Vieweg, a Hegelt kutató életrajzíró.

Vieweg szerint a jegyzetek megtalálása olyan, „mintha egy új Beethoven-kottát vagy egy eddig nem látott Constable-festményt találnánk”. Szerinte a most megtalált feljegyzések új ismereteket nyújthatnak Hegelről, illetve az esztétikáról, szépségről és művészetről alkotott gondolatairól. A jegyzeteket Friedrich Wilhelm Carové írta, aki Hegel egyik diákja lehetett a heidelbergi egyetemen 1816 és 1818 között.

A most megtalált jegyzetekről szóló tanulmányt egy nemzetközi szakértői csapat fogja összeállítani, a csapatot Vieweg, illetve Christian Illies, a Bambergi Egyetem filozófiaprofesszora vezeti majd.

Illies szerint azért is fontosak ezek a feljegyzések, mert „Hegel először Heidelbergben tartott előadást az esztétikáról”, és „mire Berlinben tartott előadásokat, már jelentősen átdolgozta az elképzeléseit”. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.