A lengyel szenátus leszavazta a törvényt, mely szerint csak tanfelügyelői hozzájárulással mehetnének civil szervezetek az iskolákba

külföld
2022 november 30., 10:54

Több mint ötórás vita után, szerdára virradóra elutasította az ellenzéki többségű lengyel parlament felsőháza, a szenátus az oktatási törvény módosítását, melynek értelmében az iskolákban és az óvodákban a civil szervezetek által tartandó foglalkozásokhoz szükség van a megyei tanfelügyelő, valamint a szülők hozzájárulására. A tervezet most visszakerül az alsóház, a szejm elé, amely november elején hagyta jóvá a módosított jogszabályt.

photo_camera Általános iskolások Krakkóban. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A tervezet szerint - melynek preambuluma a keresztény értékrendre hivatkozik -a civil szervezetek foglalkozásait a szülői tanács véleményezné a szülők körében folytatott konzultációt követően. Emellett a szülők írásbeli jóváhagyása is kellene ahhoz, hogy kiskorú diák ilyen foglalkozásokon részt vehessen. Az engedélyezésről végül a tanfelügyelő döntene, aki az iskolaigazgatótól a foglalkozások időpontja előtt legalább két hónappal részletes információkat kell kapjon azok tartalmáról. Nem szükséges tanfelügyelői engedély az országos függőségmegelőzési központ, a cserkészszervezetek, illetve a vöröskereszt által tartandó foglalkozásokhoz.

A szenátusi vita során a Polgári Koalíció (KO) nevű fő ellenzéki frakció tagjai a többi között úgy látták, hogy a tervezet szerint az iskolai foglalkozásokról nem elsősorban a szülők, hanem leginkább a köztisztviselőként dolgozó megyei tanfelügyelők döntenének. Vagyis a tervezet csak látszólag bővíti a szülők jogát ahhoz, hogy gyermekeik neveléséről döntsenek, valójában sérti ezt a jogot. A KO szenátorai a törvény megvétózására szólították fel Andrzej Duda elnököt, amennyiben a szejm újból jóváhagyja.

Duda márciusban a jelenlegihez hasonló törvényt megvétózta. Az ukrajnai háború február 24-i kitörését követő légkörben az elnök a belpolitikai egység szükségességére hivatkozott, egyúttal jelezte a téma későbbi megvitatását, majd júliusban benyújtotta saját, a szenátus által most elutasított csomag részét képező tervezetét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt