A napelemes cégek sem értik teljesen, hogyan változtatna a szaldóelszámoláson az állam

gazdaság
2022 november 30., 07:55

A napelemek szabályozása körül nagyon sok változás történt az elmúlt hónapokban, a kormány egyik pillanatról a másikra, részletesebb indoklás nélkül például megtiltotta, hogy az újonnan fölszerelt napelemekkel vissza lehessen tölteni áramot a hálózatba. Nemrég újabb, a már megépült háztartási méretű kiserőművek visszatöltését szabályozó rendelet jelent meg, de azt a napelemekkel foglalkozó cégek sem értik pontosan. A MANAP Iparági Egyesület elnöke, Szolnoki Ádám mindenesetre a Portolio.hu-nak azt mondta, értelmezése szerint

2024-től évesről havi szaldóelszámolásra kell majd átállnia a napelemeseknek, ami sokkal kevésbé kedvező. A szaldóelszámolás azt jelenti, hogy ha van egy napelem a házam tetején, az általam fel nem használt, a hálózatba visszatöltött áramért cserébe használhatok áramot máskor, amikor nem süt a nap. Ez a gyakorlatban ahhoz vezet, hogy most nagyon sokan amolyan óriási akkumulátorként használják az áramhálózatot: nyáron, amikor süt a nap, betöltenek nagyon sok energiát, télen pedig, amikor nem süt, kiveszik azt a mennyiséget, amit olyankor nem megújuló erőművek termelnek meg.

photo_camera Illusztráció: MISCHA KEIJSER/Cultura Creative via AFP

Ahogy a napelemek újraszabályozásával foglalkozó cikkben részletesebben is leírtam, ez a rendszer egyrészt nagyon népszerűvé tette a napelemek kiépítését, sőt, arra ösztönzött, hogy aki teheti, nagyobb napelemeket tegyen a háza tetejére, mint ami a saját fogyasztása szempontjából szükséges lenne. Ez nyomást helyez a hálózatra, amit így fejleszteni kell, az ilyen fejlesztésekre hivatkozva zárták ki az új napelemeket a hálózatból.

Azt tudni lehetett, hogy 2024 januárjától meg kell változtatni a szaldóelszámolást, részben a fent leírt problémák miatt az EU nagy részében már ki is vezették ezt a rendszert, és Magyarországtól is elvárta ezt az unió. Azt viszont eddig nem lehetett pontosan tudni, hogy pontosan milyen rendszer jön majd 2023 után.

A napelemes szakmában bruttó elszámolást emlegettek, ami valami olyasmi rendszernek a fedőneve volt, amiben ugyanúgy vissza lehet tölteni az áramot a rendszerbe, de kedvezőtlenebb áron számolja el a fogyasztónak a hálózat üzemeltetője, vagyis kicsit kevésbé éri majd meg nagyon sok áramot visszapumpálni a rendszerbe. A szezonális kiegyenlítés, vagyis a nyáron betáplált áram téli felhasználásának lehetősége viszont megmarad.

Ehhez képest a MANAP elnöke, Szolnoki Ádám értelmezése szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendelete értelmében lényegében megmarad a szaldós elszámolás, de havonta számolna el a betáplált és kivett árammal a szolgáltató. Ez elveszi a napelemesektől azt a lehetőséget, hogy a nyáron betáplált áramot télen kivegyék a rendszerből. Ehhez a rendelet bevezeti az okosmérős teljesítmény- és elosztási díj kategóriáját, ebbe a fizetési struktúrába kerülnek majd át a most profil elszámolású felhasználók, vagyis a 40 KW-nál kisebb HMKE-t tulajdonosai.

A rendelet értelmezése viszont a szakmai szervezeteknek sem egyértelmű, ezért a MANAP arra kérte az energiahivatalt, hogy adjon ki az értelmezést segítő állásfoglalást arról, hogy pontosan hogyan működne majd a rendszer, és hogy a havi szaldós elszámolás hogyan viszonyul az emlegetett, de részleteiben ki sosem dolgozott bruttós elszámolás rendszeréhez.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.