A napelemes cégek sem értik teljesen, hogyan változtatna a szaldóelszámoláson az állam

gazdaság
2022 november 30., 07:55
comments 72

A napelemek szabályozása körül nagyon sok változás történt az elmúlt hónapokban, a kormány egyik pillanatról a másikra, részletesebb indoklás nélkül például megtiltotta, hogy az újonnan fölszerelt napelemekkel vissza lehessen tölteni áramot a hálózatba. Nemrég újabb, a már megépült háztartási méretű kiserőművek visszatöltését szabályozó rendelet jelent meg, de azt a napelemekkel foglalkozó cégek sem értik pontosan. A MANAP Iparági Egyesület elnöke, Szolnoki Ádám mindenesetre a Portolio.hu-nak azt mondta, értelmezése szerint

2024-től évesről havi szaldóelszámolásra kell majd átállnia a napelemeseknek, ami sokkal kevésbé kedvező. A szaldóelszámolás azt jelenti, hogy ha van egy napelem a házam tetején, az általam fel nem használt, a hálózatba visszatöltött áramért cserébe használhatok áramot máskor, amikor nem süt a nap. Ez a gyakorlatban ahhoz vezet, hogy most nagyon sokan amolyan óriási akkumulátorként használják az áramhálózatot: nyáron, amikor süt a nap, betöltenek nagyon sok energiát, télen pedig, amikor nem süt, kiveszik azt a mennyiséget, amit olyankor nem megújuló erőművek termelnek meg.

photo_camera Fotó: MISCHA KEIJSER/Cultura Creative via AFP

Ahogy a napelemek újraszabályozásával foglalkozó cikkben részletesebben is leírtam, ez a rendszer egyrészt nagyon népszerűvé tette a napelemek kiépítését, sőt, arra ösztönzött, hogy aki teheti, nagyobb napelemeket tegyen a háza tetejére, mint ami a saját fogyasztása szempontjából szükséges lenne. Ez nyomást helyez a hálózatra, amit így fejleszteni kell, az ilyen fejlesztésekre hivatkozva zárták ki az új napelemeket a hálózatból.

Azt tudni lehetett, hogy 2024 januárjától meg kell változtatni a szaldóelszámolást, részben a fent leírt problémák miatt az EU nagy részében már ki is vezették ezt a rendszert, és Magyarországtól is elvárta ezt az unió. Azt viszont eddig nem lehetett pontosan tudni, hogy pontosan milyen rendszer jön majd 2023 után.

A napelemes szakmában bruttó elszámolást emlegettek, ami valami olyasmi rendszernek a fedőneve volt, amiben ugyanúgy vissza lehet tölteni az áramot a rendszerbe, de kedvezőtlenebb áron számolja el a fogyasztónak a hálózat üzemeltetője, vagyis kicsit kevésbé éri majd meg nagyon sok áramot visszapumpálni a rendszerbe. A szezonális kiegyenlítés, vagyis a nyáron betáplált áram téli felhasználásának lehetősége viszont megmarad.

Ehhez képest a MANAP elnöke, Szolnoki Ádám értelmezése szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendelete értelmében lényegében megmarad a szaldós elszámolás, de havonta számolna el a betáplált és kivett árammal a szolgáltató. Ez elveszi a napelemesektől azt a lehetőséget, hogy a nyáron betáplált áramot télen kivegyék a rendszerből. Ehhez a rendelet bevezeti az okosmérős teljesítmény- és elosztási díj kategóriáját, ebbe a fizetési struktúrába kerülnek majd át a most profil elszámolású felhasználók, vagyis a 40 KW-nál kisebb HMKE-t tulajdonosai.

A rendelet értelmezése viszont a szakmai szervezeteknek sem egyértelmű, ezért a MANAP arra kérte az energiahivatalt, hogy adjon ki az értelmezést segítő állásfoglalást arról, hogy pontosan hogyan működne majd a rendszer, és hogy a havi szaldós elszámolás hogyan viszonyul az emlegetett, de részleteiben ki sosem dolgozott bruttós elszámolás rendszeréhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.