Létező problémát kezel a kormány a napelemes tiltással, de a lehető legrosszabbul

Lezárt tartalom a Kör tagjainak energia
2022 október 28., 13:19
comments 21

Az elmúlt évek egyik legváratlanabb, azonban egyáltalán nem karakteridegen fordulatával az Orbán-kormány egyik pillanatról a másikra lényegében ellehetetlenítette a háztartási méretű kiserőművek, vagyis a háztetőre szerelt napelemek piacát. A döntést energiával foglalkozó szakemberek és a napelemekkel foglalkozó cégek sem értik, főleg annak fényében, hogy a kormány még október elején is gyorsítani és támogatni akarta a napelemek telepítését, mielőtt valamiért behúzta a kéziféket. A probléma, amire a kormány hivatkozik, létezik is, meg nem is, a rendelkezés viszont nem igazán veszi komolyan az emlegetett problémát, és egyáltalán nem is oldja meg azt.

Eddig lehetett, most majd nem lehet

Gulyás Gergely miniszterlenökséget vezető miniszter az október 13-i kormányinfón jelentette be, hogy aki mostantól fölszerel napelemet a háza tetejére, annak nem lesz betáplálási kötelezettsége. Ez egy szép eufemizmus arra, hogy aki október 31 után háztartási méretű kiserőművet telepít, az a megtermelt, de fel nem használt áramot nem táplálhatja be a kisfeszültségű hálózatba, vagyis vagy felhasználja otthon, vagy elveszik. Ez azzal jár, hogy, amint majd ezt kicsit később kifejtem, hogy amíg ez a tilalom érvényben van, nem igazán éri meg bárkinek is napelemet tennie a háza tetejére, mert ha nem táplálhatja vissza a hálózatba, sosem térül meg a beruházása. Gulyás azzal indokolta a lépést, hogy a villamosenergia hálózat nem bír el több napelemet, fejlesztésekre van szükség, amit azokból az uniós forrásokból lehetne finanszírozni, amit még visszatart az Európai Bizottság. Ha ezek a fejlesztések megtörténnek, akkor újra jöhet majd a betáplálós rendszer.

A napelemes pályázatokra várók vagy csak ilyen beruházást tervezők és a kivitelező napelemes cégek október 13-tól tűkön ülve várták, hogy a kormány kiadja a bejelentést kodifikáló rendeletet. Október 26-ig kellett rágniuk a körmüket, akkor jelent meg ugyanis a rendelet. Ez nem sokat ad hozzá Gulyás bejelentéséhez, azt leszámítva, hogy az intézkedést névleg a veszélyhelyzethez köti, bár

hogy a most éppen a háborúra fogott veszélyhelyzetnek mi köze a napelemekhez, sajnos a szabályozásból nem derül ki. Ahogy az sem, hogy hogyan számol a kormány, meddig lesz majd érvényben a rendelet, pedig ez mindenki, beruházni vágyó háztulajdonosok és a kivitelező cégek szempontjából is kulcsfontosságú lenne. Annyi derül még ki a rendeletből, hogy azok is betáplálhatják még a napelemeikből megtermelt áramot, akiknek az igénybejelentése október 31-e után érkezik be, és igazolni tudják, hogy ez a szolgáltató “érdekkörében felmerült oknál fogva” történt. Vagyis egyik szakértő forrásunk szerint a kormány arra számít, jogosan, hogy jövő hétfőig még nagyon sokan próbálnak majd igényt benyújtani napelem telepítésére, amit a hosszúhétvége miatt leginkább csak online tehetnek, és a nagy terhelés miatt lehalhat a rendszer. A rendelet szövege pedig annyira nem fogalmaz egyértelműen, hogy a napelemes szakmai szövetségek pénteki sajtótájékoztatóján a közönséggel együtt próbálták értelmezni a résztvevők, hogy egyáltalán milyen határidőt szabott a kormány, hogy még be lehessen nyújtani az igényeket a betáplálásos naperőművekre.

Megoldható bajok

A napelemes szakmában egyszerűen nem értik, hogy a kormány miért taposott hirtelen a fékre, miközben eddig elképesztő lelkesedéssel támogatták a napelemes kapacitás növelését. Sőt, szeptemberben még bejelentették, hogy novemberben újabb körben indul napelemtelepítési pályázat. Vagyis hetekkel Gulyás bejelentése előtt még nagy erőkkel akarták támogatni, hogy még többen telepítsenek háztartási méretű kiserőműveket. Október elején Palkovics László technológiai és ipari miniszter is a napelemtelepítések felgyorsításáról beszélt.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt