Éveket kell várni azokra a fejlesztésekre, amik után a kormány visszaengedné a napelemeket a hálózatba

gazdaság
2022 november 21., 05:00
comments 20

Amikor a magyar kormány október végén egy rendeletben megtiltotta, hogy a jövőben a háztetőkre telepített háztartási kiserőművekben termelt áramot be lehessen táplálni az elektromos hálózatba, arra hivatkozva tette mindezt, hogy komoly hálózati fejlesztésekre van szükség. Ha ezek a fejlesztések megtörténnek - amire, oly sok minden más terület mellett a kormány várja az uniós forrásokat Brüsszelből -, akkor feloldják majd a tilalmat, legalábbis ez az ígéret.

De mikorra várható, hogy ezek a fejlesztések megvalósulnak? Mekkora és milyen fejlesztésekre van egyáltalán szükség? És a mostani tudásunk szerint mikor lehet majd újra olyan napelemeket telepíteni, amelyek nem csak a háztartás energiaigényét láthatják majd el? Ezekre keressük a választ. Előre szólok, hogy mindenre nem lesz, de kicsivel talán közelebb kerülhetünk a megoldáshoz.

Mennyit kellene beletenni?

Ahogy a rendelet megjelenése után írtuk, a kisfeszültségű elektromos hálózatot alapvetően nem arra találták ki, hogy abba a háztartások betápláljanak áramot, ezért a hálózat fejlesztése, bővítése nélkül gondot okoz, ha sok kiserőmű csatlakozik egy adott körzetben. Ezt a problémát a napelemeket fölszerelő cégek és energetikai szakemberek is ismerik, az Energiaklub 2017-ben hosszú tanulmányt is közölt arról, milyen fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy a rendszerben gond nélkül lehessen növelni a kiserőművek számát. De míg a napelemek száma elképesztő gyorsasággal növekedett, részben a kormány támogató politikája miatt, a szükséges fejlesztések elmaradoztak (részben azért is, mert a rezsicsökkentéssel a kormány a szolgáltatók rendszerhasználati díját is korlátozta, pedig ebből lehetne finanszírozni az ilyen fejlesztéseket).

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.