Elismerte a kormány Palkovics lemondását, önálló energiaminisztérium alakul

POLITIKA
2022 november 14., 11:26
comments 61

Hétfőn Gulyás Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón erősítette meg Palkovics Lálszló lemondását. A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik. December 1-től megalakul az Energiaminisztérium, amit Lantos Csaba, a MET Holding AG elnöke vezet majd. Paks 2 kivételével minden energiaügy ide tartozik meg. A minisztérium feladata lesz az energiapolitika egységes irányítása.

Bejelentette azt is, hogy Orbán Viktor elfogadta Palkovics László lemondását.A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta Palkovics lemondását, hogy a miniszter egyben akarta tartani a portfólióját. Gulyás azt mondta, hogy Orbán szerette volna, hogy Palkovics maradjon. Ebben az esetben az önálló energetikai minisztérium mellett működhetett volna tovább a Technológiai és Ipari Minisztérium.

photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Gulyás Gergely a kormány nevében megköszönte Palkovics eddigi munkáját:

„Továbbra is számítunk arra, hogy tudásával segíti az ország előrejutását. A következő időszakban reményeink szerint a felsőoktatásban, a járműipari innovációban, illetve a védelmi iparban fog fontos szerepet játszani és fontos feladatokat ellátni.”

Palkovics László megszűnő minisztériumától az ipari területek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez kerülnek, a közlekedés Lázár János építésügyi miniszterhez, a felnőttképzés pedig Csák Jánoshoz kerül. A paksi bővítés a külügyminisztériumnál marad. Gulyás a sajtótájékoztatón elárulta, hogy a kormány már előkészítette és elfogadta azokat szabályokat, amik változtatnak a szélenergia felhasználásán. Gulyás állítása szerint erre a mostani miniszterváltástól függetlenül, az uniós helyreállítási alap pénzeinek lehívása érdekében került sor. Ugyanakkor az új miniszter, Lantos Csaba is jelezte, hogy

a szélnergiát előnyben kell részesíteni és nagyobb szerepet kell kapnia.

photo_camera Lantos Csaba, az Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának elnökeként beszédet mond a Széll Kálmán halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen az Országház Felsőházi termében 2015. október 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A Palkovics László lemondásáról szóló hírek szerdán jelentek meg, a hétfői sajtótájékoztatóig a kormány nem reagált érdemben. Gulyás azt mondta, hogy Orbán Viktor vasárnap állapodott meg a feladatleosztásról az új miniszterrel. Palkovics a hétfői nappal távozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt