Palkovics László a miniszteri pályafutása alatt megtanulta, hogyan kell a legkínosabb ügyekbe is fapofával beleállni

POLITIKA
2022 november 09., 20:45
comments 29

Palkovics Lászlóval olyan ember távozik a kormányból, aki az elmúlt években rengeteget tehetett volna azért, hogy Magyarországon jobb legyen az oktatás, modernebb a gazdaság, de ehelyett leginkább csak kíméletlenül végrehajtotta a felülről kapott parancsokat,

és a legnagyobb felháborodást kiváltó ügyekbe is fapofával állt bele. Az egyetemi szférából érkezett, 2014-től ő volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára. Sokan a felsőoktatási autonómia korlátozásának tartották, amikor kancellárokat ültetett az egyetemekre, akik a kormányzat akaratát képviselve ellenőrzik az intézmények gazdálkodását. Majd a közoktatást is megkapta, miután a kormány az addigi államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit leváltásával próbálta kiengesztelni a köznevelés állapota miatt tüntető tanárokat. Palkovics javaslatára a sokat kritizált Kliket 59 tankerületre darabolták, de hogy ez mennyire volt elég, arról a mostani tüntetések nagyjából mindent elmondanak. Palkovics néhány évvel később már arra volt a legbüszkébb, hogy kevesebben jelentkeztek gimnáziumba, mint szakképzésre.

Palkovics László oktatási államtitkár beszél Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere sajtótájékoztatóján Budapesten 2016. február 6-án
photo_camera Palkovics László oktatási államtitkár beszél Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatóján Budapesten, 2016. február 6-án Fotó: Máthé Zoltán

Palkovics körei később sem távolodtak el teljesen a közoktatástól. Egykori üzlettársához, Fauszt Zoltánhoz köthető az a cég, ami az általános és középiskolákban használt KRÉTA-rendszert fejlesztette. A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, a KRÉTA kifejlesztésére 2017-ig összesen négy közbeszerzést írtak ki, és mindegyiket Fauszt-cég nyerte el, összesen másfél milliárd értékben. Ezeket ráadásul akkor nyerték el Fauszt cégei, amikor már Palkovics volt az oktatási államtitkár. Miután Palkovics 2018-ban miniszter lett, 3,7 milliárd forintos megbízást nyertek adatkezelő szolgáltatás kifejlesztésére a Klebelsberg Központ és a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. közös tenderén.

Amikor tavaly januárban a miniszter egyszer már le akart mondani, azt többen azzal magyarázták, hogy Orbán Viktor eltávolította Fausztot a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsból. Most nem sokkal Palkovics tényleges lemondása előtt derült ki, hogy szeptemberben diákok adatai szivárogtak ki, miután feltörték a KRÉTA rendszert. A KRÉTA-ban tárolják a tanárok és a diákok szinte minden személyes adatát, például a TAJ-számukat vagy a bankszámlaszámukat is. A hatóságok ezt megpróbálták eltussolni.

Nem nagyon változik semmi. Nincs CEU-ügy”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.