Másfél milliárdot nyert közbeszerzéseken az államtitkár barátja

POLITIKA
2017 november 17., 20:04
comments 141

Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak a kinevezése előtt 14 éven keresztül közös cége volt egy Fauszt Zoltán nevű vállalkozóval. Az RTL Klub Híradója szerint Fauszt nagyágyú az oktatási informatikai rendszerek piacán: az ő cége fejlesztette a több egyetem által is használt Neptun rendszert, emiatt pedig 2011 óta közel ötmilliárd forint állami pénzhez jutott.

Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos azonban kiderítette, hogy Fauszt cége Palkovics kinevezése után is jelentős mennyiségű állami pénzhez jutott. 2015-ben a kormány új közbeszerzést írt ki egy általános és középiskolák számára fejlesztendő oktatásszervezői rendszerre, az úgynevezett Krétára. Négy közbeszerzést írtak ki, közel másfél milliárd forint értékben.

“Ezt úgy írták ki,hogy csak egy ajánlattevőt hívtak meg, Palkovics László volt üzlettársának a cégcsoportját” - mondta Hadházy. Végül mind a négy közbeszerzést Fauszt cégei nyerték, ebből hármat ráadásul akkor, amikor már Palkovics László volt az oktatási államtitkár.

A Híradó kérdésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy közleményben reagált, amelyben hangsúlyozzák, hogy Palkovicsnak jelenleg nincsen közös cége Fauszttal, az érintett közbeszeréseket pedig nem az ő államtitkársága kezeli, így azokra ráhatással sincs. Palkovics László pedig azt mondta a tévének, hogy a közbeszerzésekkel minden rendben volt, és ha valaki úgy gondolja, hogy ez a folyamat nem jó, az tegyen bejelentést. Azt ugyanakkor elismerte, hogy Fauszt Zoltán a barátja, de szerinte ez nem játszott szerepet abban, hogy ő nyerte a tendereket.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.