Palkovics szerint nem a CEU-ról szól a törvény szigorítása, aztán csak kibökte, hogy mégis ők járnának rosszul

politka
2017 március 29., 10:11
comments 167

Annyira még nincs kidolgozva a kommunikációja annak a tegnap este váratlanul benyújtott törvénynek, aminek nyilvánvaló célja a Soros György által támogatott Közép Európa Egyetem ellehetetlenítése.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdán sajtótájékoztatót tartott, aminek a legelején azt mondta, hogy nem CEU-, vagy Soros-ellenes vizsgálat zajlott, csak az Oktatási Hivatal elvégezte a 28 külföldi, Magyarországon működő egyetem ellenőrzését, és több is szabálytalanul működik, a CEU is. 

Eszerint a narratíva szerint a vizsgálat tapasztalatai nyomán módosítják a felsőoktatási törvényt. Új feltétel lesz, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény az anyaországban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. 

Na, és ez a módosítás - ahogyan azt később Palkovics maga is elismerte - pont a CEU-t hozza lehetetlen helyzetbe. Sokadik kérdésre ugyanis azt mondta: az itthon működő külföldi egyetemek közül a CEU az egyetlen, amelynek nincs hazájában, az Egyesült Államokban kampusza. Palkovics úgy látja, hogy a CEU egy amerikai egyetem New York államból, míg a Közép-Európai Egyetem egy magyar egyetem, amelynek működésével semmi gond nincs. A kettő viszonyát kell tisztázni, mivel az az államtitkár szerint átláthatatlan. 

Az államtitkár szerint a CEU jelenleg nem felelne meg a kormány új feltételének, de támogatják, hogy az egyetem működését államközi szerződéssel biztosítsák a jövőben, ezért nyitottak az Egyesült Államokkal való tárgyalásokra. A CEU-nak minden itthon működő szakát le kéne kettőznie New York államban, ha teljesíteni akarja a magyar kormány új feltételét.  

Palkovics azt mondta, a feltételeknek 2018 februárjáig kell megfelelni, és ha ez nem történik meg, akkor 2018 szeptemberétől új képzés már nem indítható, az addigiak befejezhetők. Jelezte: a CEU rektorával szerda este ülnek le áttekinteni a helyzetet. 

Michael Ignatieff, a Közép Európai Egyetem rektora már tegnap este levélben jelezte, hogy 

„Ez a törvény egyetlenegy intézmény ellen irányul. Diszkriminatív. Szíven szúr mindent, amit évtizedek óta csinálunk a CEU-n.”

Minden lehetséges fórumon meg fogják támadni a törvényt. (MTI/hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt