Megvette az állam Mészáros Lőrinc veszteséget termelő szénerőművét

POLITIKA
2019 december 23., 10:18
comments 217

Aláírta a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos tulajdonrészének adásvételi megállapodását az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel. A tranzakciót várhatóan 2020 első negyedévében zárják, ahhoz hazai és európai uniós hatósági engedélyek szükségesek, közölte Mészáros Lőrinc holdingja, az Opus Global. 

Ugyanakkor azt nem közölték, mennyiért sikerült megszabadulniuk a vastagon veszteséges szénerőműtől, a  vételárat üzleti titokként kezelik a felek. Mészáros Lőrinc és üzleti köre 2018 tavaszán szerezte meg az erőmű 73 százalékát 5,9 milliárd forintért, azonban a szén-dioxid-kvóta drasztikus drágulása miatt veszteséget kezdett termelni. 2017-et 10,7 milliárd mínusszal zárták, ami 2018-ban 4,3 milliárdra csökkent, mivel abban az évben kaptak 7 milliárd forint állami támogatást, valamint eladták az államnak az ott működő naperőművet.

A Mátrai Erőmű
photo_camera A Mátrai Erőmű Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A magyar szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felelős Mátrai Erőmű mára súlyosan elavulttá vált, november elején egy szennyezés miatt többen rosszul lettek, az engedélyei 2025 végén járnak le. 

De a veszteségek és a fejlesztési szükségletek dacára a tulajdonosok tavaly 11,2 milliárdos osztalékot vettek ki az eredménytartalék terhére, amit a korábbi tulajdonos, az RWE az erőmű modernizációjára tett félre. Ebből 8 milliárd forint kerülhetett Mészáros Lőrincékhez a tulajdonrészük után, vagyis a vételár már ekkor bőven megtérült nekik. Ugyanebben az évben egyébként egy-egy féldisznóval örvendeztették meg az erőmű dolgozóit.

Közben Mészáros Lőrinc az erőmű telephelyén felépített egy gabonafeldolgozót is, amit idén februárban avatott fel a miniszterelnök. A Viresol Kft. a működéshez szükséges áramot és hőt a mellette működő erőműtől vette. 

Az Opus hétfői közleménye szerint  „a tranzakcióval teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerül a lignitbányászat joga, ami erősíti az ország energiafüggetlenségét. A stratégiai jelentőségű lignitvagyon biztos energiatartalékként szolgál rendkívüli helyzetekben”.

Palkovics László innovációs miniszter a múlt héten beszélt arról, hogy szerinte semmi nem indokolja a Mátrai Erőmű bezárását, ez egyáltalán nem reális opció.

A Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője. A társaság közvetlenül több mint 2000 főt foglalkoztat, a beszállítói körrel és az Ipari Parkban dolgozókkal együtt pedig összesen több mint 5000 embernek ad munkát. A társaság a saját bányáiból kitermelt lignitből, tovább földgázból és biomasszából állít elő áramot. A lignittüzelésű blokkok működési engedélye 2021 és 2030 között jár le. Az erőmű fejlesztési stratégiája szerint a fokozatosan leállítható szénalapú kapacitásokat földgáz, biomassza, napenergia és az úgynevezett RDF (hulladékból nyert másodlagos tüzelőanyag) felhasználásával - az Európai Unió támogatásaival és egyéb forrásaival - váltható ki a lignit alapú áramtermelés. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.