Jogerős: a külügyminisztérium ki kell, hogy adja Szél Bernadettnek a Budapest-Belgrád vasút hitelszerződését

gazdaság
2021 október 07., 12:28
comments 8

„Másodfokon és jogerősen győztünk abban a perben, amit a kínai hitelszerződés kiadásáért indítottam. Az ítélet szerint hiába a titkosítási törvény: a kormánynak nem elég általánosságban hivatkozni arra, hogy a hitelszerződés nyilvánossága sértené Magyarország külügyi érdekeit, azt bizonyítania is kell. És mivel a külügyminisztérium ezt nem tudta bizonyítani, 15 napon belül ki kell adnia a hitelszerződést” - jelentette be Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 9-én.
photo_camera Szél Bernadett független parlamenti képviselő felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 9-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A szerződést, mely szerint Kína a Budapest-Belgrád vasúti beruházás finanszírozására 85 százalékos hitelt ad, 2020 áprilisában írták alá. Szél ezt követően indított pert a hitelszerződés kiadásáért. A kormány az adatigénylésre a veszélyhelyzetet kihasználva először 90 nap hosszabbítást kért, majd megszavaztatta a titkosítási törvényt.

A képviselő fellebbezett az elsőfokú bíróság döntése ellen. A bíróság másodfokon most annak bizonyítására kötelezte a külügyminisztériumot, hogy a szerződés kiadása sértené Magyarország külügyi érdekeit. A bíróság csütörtökön megállapította, hogy a minisztérium nem csatolt olyan dokumentumot, amely hitelt érdemlően bizonyította volna, hogy a szerződés kiadása sértené Magyarország külügyi érdekeit, ezért 15 napon belül ki kell adniuk a hitelszerződést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.