Mészáros Lőrinc a család cégeit húzta be alvállalkozónak a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez

ünnep
2019 június 14., 07:05
comments 130

Többek között a Huawei, valamint Mészáros Lőrinc felcsúti gitárhős, az ő gyerekei és a veje érdekeltségei lettek az alvállalkozói Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztést megkapó CRE Konzorciumnak, írja az Átlátszó

Ennek a korzorciumnak tagjai 

  • a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, direkt erre alapított RM International Zrt.,
  • valamint a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft. 
  • és a China Railway Electrification Engineering Group Kft..

Az RM International Zrt. ügyvezetője nem más, mint Mészáros Beatrix, tagjai pedig Mészáros Lőrinc érdekeltségei, a Mészáros és Mészáros Kft. és az R-Kord Kft.

Az Átlátszó az uniós közbeszerzési értesítő alapján arról ír, hogy az alvállalkozók között a Huawei mellett a Mészáros család cégei is feltűnnek:

  • az R-Kord Kft. és a V-Híd Zrt. Mészáros Lőrincé;
  • a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. a gyerekeié (Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc);
  • a VASÚTVILL Kft. pedig Mészáros vejéé, Homlok Zsolté.
Viktor Orbán (left) and Lőrinc Mészáros (right) in the VIP box of the Pancho Arena, Felcsút, May 2019.
photo_camera Fotó: Balogh László/AP

A beruházás keretösszege csaknem 590 milliárd forint, ebből várhatóan Mészáros cégei 295 milliárdot remélnek a tulajdonuk arányában. A  beruházás 85 százalékát egyébként kínai hitelből fizetjük.  

Amikor az RTL Híradója a erről kérdezte Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivőt, ő azt mondta: „magyar vállalkozások és magyar emberek jutottak lehetőséghez. Nem bevételt kaptak, hanem munkát nyertek el, amelyért majd keményen meg kell dolgozni”.

Ezek alapján idén sem lesz rossz éve a Mészáros családnak. A beszámolók alapján nemrég számoltuk ki, hogy Mészáros Lőrinc és családja többet vitt haza a cégeikből, mint az állam bármelyik mamutjából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.