Lemondott Palkovics László

POLITIKA
2022 november 09., 13:37
comments 74

Arról beszélnek a Technológiai és Ipari Minisztériumban, hogy lemondott Palkovics László, a tárcát vezető miniszter - írja belső forrásokra hivatkozva a Telex.hu. A 24.hu pedig, szintén kormányzati források alapján azt írja, hogy

a miniszter lemondását Orbán Viktor miniszterelnök már el is fogadta. A hírt egyelőre nem erősítette meg Havasi Bertalan, Orbán Viktor szóvivője, de nem is cáfolta, ehelyett a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez irányította az újságírókat. Gulyás Gergely és Palkovics László egyelőre nem reagált a megkeresésekre. A Miniszterelnökség hivatalosan csak annyit közölt, hogy "a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk."

photo_camera Palkovics átveszi a kinevezési okmányát Novák Katalintól. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A Telex forrásai úgy tudják, hogy energiapolitikai nézetkülönbségek miatt mondott le a többek között ezért a területért is felelős miniszter. A 24.hu forrásai szerint konkrétan

Palkovics amiatt mondott föl, mert a miniszterelnök, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tanácsát elfogadva külön energetikai minisztérium létrehozásáról döntött, így kiszervezve ezt a területet Palkovics alól. Nem ez az első alkalom, hogy a miniszter beadta a lemondását, 2021 elején is így tett, amikor a miniszterelnök számos fontos területet elvett az addig egyik legnagyobb hatalmú miniszternek számító Palkovicstól. Akkor viszont Orbán nem fogadta el a lemondását.

Palkovics felsőoktatásért felelős államtitkárból vált az előző ciklusban létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztérium, az egyik legnagyobb hatalmú és nagy összegek fölött diszponáló tárca vezetőjévé. Miniszterként olyan, a kormánynak nagyon fontos politikai projekteket vezényelt le, mint a CEU kiebrudalása, az MTA kutatóintézeteinek kiszervezése, a magyar felsőoktatás nagy részének politikusokkal feltöltött kuratóriumok által ellenőrzött alapítványokba szervezése, de ő felelt a Fudan Egyetem budapesti kampuszának ügyeiért és a Ferihegyi repülőtér megszerzésének kezeléséért is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt